Megyei értékek elismerése a szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az Egertől 14 km-re, a Bükk hegység lábánál fekvő alig 350 lakosú Szarvaskő község 2018. október 21-én 11. alkalommal rendezte meg a Csipkebogyó Fesztivált. A vidékre oly jellemző, rendkívül egészséges csipkebogyó feldolgozásának régóta hagyománya volt.

Számos család foglalkozott és foglalkozik ma is csipkebogyó (hecsedli) lekvár és szörp készítésével. Innen jött az ötlet, hogy erre a hagyományra épülő fesztivált Szarvaskő Község Önkormányzata a megyei értéktárba is felterjessze. Az idei fesztivált partnerségben valósította meg a település a Heves Megyei Értéktár Bizottsággal, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájával. Az egész napos, több fellépőt és közreműködőt bevonó program és a Megyei Érték Bemutató célja, hogy bemutassa Heves megye értékeit, felhívja a figyelmet a megyében fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának felelősségére és fontosságára.

A Művelődési Intézet Érték Pavilonjában Eger, Heves, Felsőtárkány, Átány, Andornaktálya, Noszvaj, Aldebrő, Szilvásvárad, Kisköre, Bélapátfalva értékeit több száz érdeklő csodálta meg. Ugyanitt Révész P. László ötvösművész és a Csillagvirág Népművészeti Egyesület elnöke Pataki Miklósné népi iparművész tartott interaktív bemutatót. Sok érdeklődőt vonzott a gyöngyöspatai menyasszony öltöztetése, míg az Érték Pavilon előtt a Mikropódium Bábszínház csodálatos „STOP! Állj meg és nézz” című darabjában gyönyörködhettek a nézők. A színpadon zenés csoportok és zenekarok fellépései követték egymást (pl. aldebrői Edle Blumen tánccsoport), majd 13.00 órától vette kezdetét a hivatalos program. Szarvaskő Község Önkormányzata és a Testvér-Fesztivál megállapodást írt alá az ukrajnai Nagybereg és a romániai Kalotaszentmihály településekkel, ahol szintén rendeznek Csipkebogyó Fesztivált.

Ezután került sor a Heves Megyei Értéktár Bizottság díszokleveleinek átadására, amelyet a Mikropódium Bábszínház, a Gyöngyöspatai viseletet és a Hevesi szőttes előterjesztői, valamint Révész P. László ötvösművész vehetett át. Megyei érték díszoklevelet vett át még Szarvaskő Község Önkormányzata a Szarvaskői vár és a Szarvaskői Csipkebogyó Fesztivál előterjesztése kapcsán. Kiemelkedő települési értéktári és hagyományőrző tevékenységéért a Nemzeti Művelődési Intézet elismerő oklevélben részesítette Andornaktálya, Aldebrő, Novaj és Tiszanána településeket. Az okleveleket ifj. Herman István a Heves Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Csathóné Sebők Erika a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának vezetője és a Megyei Értéktár Bizottság alelnöke adta át.

A délután folyamán további zenekarok produkcióit élvezhették a látogatók, valamint sor került a támogatók által felajánlott nyeremények kiosztására, amelyhez egy kvízsort kellett kitöltenie a játékosoknak. A kvíz kérdései a rendezvényt régóta támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Művelődési Intézet és az 1969-ben a településen megrendezett „Isten hozta Őrnagy Úr” című filmhez kapcsolódtak.

A fellépők produkciói mellett gazdafórum, író-olvasó találkozó, a Lóci-Színpad bábelőadása, túravezetés, kistermelői- és kézműves termékek vására várta az érdeklődőket.

A Csipkebogyó Fesztivál és a Megyei Érték Bemutató tájegységi, megyei értékgyűjtő folyamat eredményeinek, tárgykultúrának, kulturális hagyományoknak, táji értékeknek és szellemi örökségnek széleskörű bemutatásán keresztül kiválóan alkalmas volt a helyi közösségek identitástudatának erősítésére, a megyei térségi összetartozás-tudat kialakítására, valamint a megyei értékek szélesebb körű bemutatására. Az egész napos program középpontjában az érték, illetve a tudatos értékőrzés, a hagyományok megélésének fontossága állt.

Dr. Kelemen Éva

      

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.