Megyei értékeket ünnepeltek Putnokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékeit mutatták be Putnokon 2017. június 17-én, a harmadik alkalommal rendezett megyenapon. A történelmi Magyarország térségeiből, a határon túlról is érkeztek érdeklődők az eseményre.

A megyei önkormányzat munkatársai mindent megtettek, hogy a III. Megyenap emlékezetessé váljon a résztvevők számára.  A megnyitó beszédek után Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, az értéktár bizottság elnöke szólt az értékmentés, megőrzés fontosságáról, majd Török Dezsővel, a megyei közgyűlés elnökével közösen átadták a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat. Az információs sátrakban a klímaváltozástól a bűnmegelőzési tanácsoktól a cigándi apróbéles készítéséig számos érdekességgel ismerkedhettek a látogatók.

Az NMI Művelődési Intézet Nonoprofit kft. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája is képviseltette magát a megyenapon kiegészítő programokkal, információs sátor felállításával, hungarikum játszóházzal. Színes színpadi műsor is várta az érdeklődőket, mely kedvezett a fiatal és az idősebb korosztály számára egyaránt. Az egész napos rendezvény méltó helyszíne volt Putnok, mely egykor Gömör vármegye székhelye is volt, a mai városháza pedig valamikor megyeházaként funkcionált.

Riz Gábor országgyűlési képviselő szerint a térség nemcsak vendégszerető, de fontos turisztikai vonzerővel is rendelkezik. Bánné dr. Gál Boglárka beszédében pedig elhangzott, hogy az a cél, hogy ez a kezdeményezés hagyománnyá váljon, hiszen az értékek feltárása közös ügy ‒ csapatmunka.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.