Megyei Értéktár Nap és Megyei Nemzetiségi Nap Esztergomban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2018. december 7-én az Esztergomi Vármúzeumban Megyei Értéktár Napot és Megyei Nemzetiségi Napot rendezett a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottság támogatásával Esztergom Város Önkormányzata. A nívós megyei programon a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája a Hungarikum játszóházzal vett részt.

A rendezvény célja a megyében és a határon túl fellelhető magyar értékek, hagyományok, viseletek és népművészet bemutatása volt. A találkozó délelőttjén a Megyei Nemzetiségi Nap keretében nemzetiségi amatőr művészeti csoportok mutatkoztak be, többek között sváb dalokkal és roma táncokkal képviselték nemzetiségüket.

Az Értéktár-kiállításra a megye számos településéről érkeztek kiállítók, valamint bemutatkozási lehetőséget kaptak határon túli magyar közösségek is.

Az érdeklődők belekóstolhattak például Bajna és Kocs település ételkülönlegességeibe, és megismerkedhettek Oroszlány, Tokod, Tát értékeivel, Tatabánya bányász hagyományaival babákon megjelenítve.

Ez a nap alkalmat adott Komárom-Esztergom megye nemzetiségeinek és értékeinek bemutatása mellett a megye büszkeségeinek megünneplésére, kitüntetések, díjak átadására is. A nap folyamán Esztergom város óvódásait és iskolásait a kiállítások és fellépések mellett foglalkozásokkal, mesterségbemutatókkal várták a kiállítók. Az egész napos eseményt borkóstoló és jazzkoncert zárta.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.