Megyejárás Komárom-Esztergom megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársai a nyári hónapokban is folytatták megyejáró körútjaikat. Formális és informális találkozók során – minden alkalmat megragadva – adták át a Művelődési Intézet és a megyei igazgatóság aktualitásait.

A településlátogatások célja a megújult kulturális törvényben megfogalmazott helyi rendeletalkotás elősegítése mellett a Művelődési Intézet szakmafejlesztési tevékenységének megismertetése, portfóliójának bemutatása, az aktuális képzéseinek kiajánlása, valamint a megyei igazgatóság második félévben megvalósuló projektjeinek bemutatása volt. A településvezetőkkel, intézményvezetőkkel, közművelődési munkatársakkal történő egyeztetések során az igazgatóság munkatársai a feladatellátás legfontosabb aktuális kérdéseit tekintették át. A közművelődési feladatellátást, mint szakfeladatot érintő jogszabályi változásokat, különös tekintettel az 1997. évi CXL. törvény által megfogalmazott módosításokra. Minden esetben egyeztetésre kerültek a meglátogatott településre vonatkozó teendők. A helyi önkormányzatok új közművelődési feladatai, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározása, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségek, az új típusú dokumentációs kötelezettség.

A Nemzeti Művelődési Intézet elkötelezett a közművelődési szakma fejlesztése mellett, ezért a települési látogatások során az igazgatóság munkatársai bemutatták a Művelődési Intézet felnőttképzési tevékenységét, melynek célja a közművelődés területén dolgozó szakemberek képzése, továbbképzése, tudásszintjének fenntartása és fejlesztése. Ahhoz, hogy egy település a jogszabályokban meghatározott módon tudja ellátni közművelődési feladatait elengedhetetlen szakképzett közművelődési szakember alkalmazása – ezt a folyamatot a Nemzeti Művelődési Intézet támogatott formában megvalósuló képzésekkel támogatja. A megyei igazgatóság feladatai között a nyár folyamán kiemelt jelentőséget kapott a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés népszerűsítése – a toborzó körút során több kistelepülést is sikerült bevonni a programba. A Komárom-Esztergom megyei igazgatóság célja, hogy az itt élő, közművelődésben dolgozó munkatársaknak is legyen lehetőségük saját megyéjükben megszerezni a végzettséget és tovább tudják erősíteni a megye közösségi művelődését.

A megyejárás során az igazgatóság munkatársai a projekt tematikájában érintett településeken bemutatták az ősszel induló Ipar és közösség – Élethosszig tartó tanulás a közösségépítés és a gazdaságfejlesztés jegyében című projektet, melybe sikerült új településeket bevonni, így várhatóan a két alkalomból álló program nagy érdeklődés mellett zajlik majd.

Kutenics Kinga

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.