Megyenap Szombathelyen szívből lélekkel

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Vas megye telis-teli van kincsekkel. Csodálatos természeti környezetét őrzi nemzeti park, natúrpark; épített örökségeit óvja az utókor számára a legkisebb település is. A legtöbb különleges érték mégis a vasiak szívében, fejében és kezében keresendő. A 2019. szeptember 14-ére szervezett III. Megyenap méltó környezetben, Szombathely legszebb terén vonultatta fel mindazokat az értékeket, amelyektől egyedi, élhető, megtartó és vonzó Vas megye.

A rendkívül színes és nívós programelemeket felvonultató esemény megható példája volt az összefogásnak. A Vas Megyei Önkormányzat, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága első hívására csatlakoztak az egész megyét megszólító közösségi alkalom megvalósításához az értékteremtők.

A Sarlós Boldogasszony templomban lezajlott misét követően az ünnepi közgyűlésen emlékplakettet adott át Majthényi László elnök az immár 29 éve falujukért önzetlenül tevékenykedő polgármestereknek. A Megyeházát egész nap birtokba vehették a látogatók. A téren ugyanarra a nagyszínpadra állhattak a Pajtaszínházi Programhoz 2016-ban csatlakozott és azóta is működő Jákfai Színjátszók, mint a Kossuth-díjas Kátai Zoltán, vagy a több évtizedes múlttal rendelkező Tarisznyás Együttes és a Koprive Zenekar.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának hívására elhozták értékeiket Rábapaty, Gersekarát, Nemescsó, Bő, Molnaszecsőd, Bejcgyertyános, Csehimindszent, Gencsapáti községek, valamint Kőszeg város közösségei. Természetesen az igazgatóság is élővé tett egy standot a Művelődési Intézet kiadványaival, a megyei programokat bemutató tájékoztatókkal és mindenek előtt a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységéről és a megyei értékekről összeállított kvízekkel, társasjátékokkal. A Smidt Múzeum kertjébe a Vas Megyei Igazgatóság olyan kézműveseket hívott, akik elfeledett szakmák bemutatásával, vagy kreativitásukkal az értékek megőrzését és továbbadását kiemelt feladatuknak tartják. Felnőttek és gyermekek egyaránt kipróbálták a kosárfonást Horváth Lászlóné, Pados Zoltán és Szabó József iránymutatásával, ékszereket készítettek újrahasznosított anyagokból Tali Julianna, kokárdákat Beke Éva, kitűzőket Borsos László és Borsos-Lajos Krisztina segítségével; de betekinthettek az érdeklődők a mesefigura-horgolás rejtelmeibe is Makk Ferencné jóvoltából, és egyre csak nőtt azon kis harcosok száma, akik kartonsisakot hajtogattak a kőszegiekkel. Dr. Wächterné Lakatos Ágnes keresztény gyermekfoglalkoztatója mellett a Nemzeti Művelődési Intézet hungarikum játszóháza hívta közös élményszerzésre a családokat.

A vasi könyvekkel, ízekkel, mosolyokkal feldíszített téren a nap legszívmelengetőbb eseménye a közös versmondáson túl a gencsi verbunk közös eltáncolása volt, amelyben a megye minden részéből érkező néptánccsoportok tagjai vettek részt.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.