Megyenapon a játszóház és az értékpiramis

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Nógrád megyében idén XIII. alkalommal tartottak megyenapot, amelynek idén a harminc éve várossá nyilvánított Bátonyterenye adott otthont. Szeptember 14-én egész nap színes kifestőkkel, hungarikum totóval, óriás puzzle-lal, hungarikumokat ábrázoló nagyméretű kirakókockával és értékpiramissal várta az érdeklődőket a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatósága.

A kirakót és a puzzle-t elsősorban a gyerekek élvezték nagyon, de a totók és a színezők a felnőttek érdeklődését is felkeltették. Hagyomány, hogy az adott évben megyei értéktár bizottsághoz felterjesztésre kerülő települési érékek közül a Nógrádikum díjat elnyerők az ünnepségen vehetik át a kitüntető oklevelet és az áttört fafaragásból álló díjat.

A 2019-ben Nógrádikumnak nyilvánított megyei értékek: a litkei Szent Kereszt római katolikus templom Szent János-mellékoltára, a szentélybéli feszület, valamint a nagyszombati könnyező Szűz Mária-kép másolata. A Rimóci Rezesbanda hagyományőrző tevékenysége. A szurdokpüspöki Szent kereszt felmagasztalása-templom barokk főoltára. A Csécsei Madách–Fráter-kultusz. A tereskei Szent László-legenda freskóciklussal ékes, középkori eredetű, római katolikus templom. Nógrádikum díjban részesült idén a borzag pálinka is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.