Mentorálva – Lehetőségek és sikerek útján a Nemzeti Művelődési Intézettel

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az álmosdi Ekhós Rajkók Gyermek Színjátszó és Bábcsoport képviseli Hajdú-Bihar megyét Szegeden, a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivál döntőjében. A csoport vezetője Szilasi Zsanett, aki éveken át a Nemzeti Művelődési Intézet koordinátoraként dolgozott és a Hajdú-Bihar megyei igazgatóság számos programjában részt vett.

Sikereiről és lehetőségeiről az alábbi beszámolót készítette.

„2015-ben találkoztam először a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatási programjával, ami akkor már a második alkalommal indult. Itt találtam igazán magamra. Végre egy olyan hely, ahol hasonló gondolkodású és tenni akaró kollégákkal ismerkedhettem meg. A szakmai napokon más települések jó gyakorlatainak bemutatójából új ötleteket meríthettem és valósíthattam meg. Lehetőség adódott új kapcsolatok kiépítésére a szakmában, programcserével segítettük és színesítettük egymás településeinek munkáját. A gyakorlati képzések alkalmával kézműves foglakozásokon vehettünk részt, melyeken elismert népi iparművészek adták át tudásukat. A Művelődési Intézet a Közművelődési szakember II. OKJ-s képzés megszerzését biztosította számunkra – az önmagukat képezni akaró kollégáknak – térítésmentesen.

2016-ban végre a gyermekszínjátszó csoportom az Égből Pottyant Lurkók bemutatkozhatott zsűri előtt is a XXVI. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozón, Hermann Attila, a Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei iroda módszertani referensének ösztönzésére. Az ő mentorálása alatt olyan további lehetőségekhez juthattam, amit amatőr csoportvezetőként mai napig álomként élek meg. Ilyen lehetőség volt a Pajtaszínház Program, amelyben a falusi színjátszás újraélesztésének szellemében a „Monostori Gezemicék” 20 főből álló felnőtt csoportommal – egyedül képviselve Hajdú-Bihar megyét – a Nemzeti Színház színpadán adhattuk elő a Rátóti csikótojás című feldolgozást, amit nemcsak rendezőként, de szereplőként is átélhettem. A felkészítés minden pillanata hatalmas élmény volt, hiszen Mercs Jánossal, a Csokonai Nemzeti Színház színészével készíthettem fel a csoportot.

A 135+1=A jövő zenéje program felhívására két új csoportot indítottam. A Dimitrifjakat és a Kölcsey Tanoda csoportját. A két együttessel végzett munkát és közösségépítő folyamatot Lakiteleken is bemutathattam egy workshop keretében. Jelen voltunk a Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumon is, ahol arany és ezüst minősítést szereztünk. A Bűvös Bábos program keretében újabb lehetőségünk nyílt Hajdú-Bihar megyét képviselni. A hátrányos helyzetű kistelepülések közül a Kölcsey Tanoda növendékeit választottam, és Álmosdi Ekhós Rajkók néven A cigányok tündére című mesével sikeresen helytálltunk Szolnokon, a záró szemlén. Az előadás élőszereplős formában is elkészült, ezzel jutottunk a Gyermekszínjátszó Fesztivál országos gálájára. Erre készülünk jelenleg és természetesen a Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumon is bemutatjuk ezt a csodálatos, élettel teli előadást. A csoport túlnyomóan hátrányos helyzetű és roma gyerekekből áll, ezért identitásuk növelése érdekében kizárólag cigány meséket dolgozunk fel.

Ahhoz hogy munkámat még alaposabban végezhessem, és hogy még több tiszta lelkületű, csupa szeretettel teli gyerekkel játszhassak, bábozhassak, újraérettségizek, hogy bejuthassak az óvóképző főiskolára. Itt a játék pszichológiai hátterét is megismerhetem, alkalmazhatom és átadhatom a gyerekeknek.”

Szilasi Zsanett 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.