Mentorprogram Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A mentorprogram keretében 2019. szeptember 15–16-án hét szakember ismerhette meg a Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság munkáját, jó gyakorlatait. Az intézet új munkatársai komplex szemléletformáló tanulmányút keretében szerezhettek további ismereteket, amelyeket megyei módszertani munkájukban jól tudnak hasznosítani.

A program első napján Angyal László megyei igazgató mutatta be az igazgatóság működésének alapjait, a tevékenységét meghatározó szemléleti tényezőket. Ismertette az alkalmazott módszereket és azok hasznosságát a kitűzött célok elérésében.  Az ebédet követően jó gyakorlatokat mutatott be Hermann Attila, megyei referens az amatőr bábos és a színjátszás területéről. Katona Mária, volt megyei referens a projektek szakmafejlesztési lehetőségeiről tartott előadást. Szabó László, megyei referens bemutatta az igazgatóság, több mint öt éve zajló közösségépítő munkáját Gáborjánban, Bojton. R. Simor Katalin, megyei referens az egymásra épülő filmes, értékmentő, dokumentáló programok kapcsán az igazgatóság Ember és alkotás című projektjét ismertette, Angyal László pedig a megyei közművelődési szakemberek szemléletformálásában elért eredményekről és módszerekről számolt be. Délután az igazgatóság által kifejlesztett módszertani útmutató, a Faluséta program gyakorlati alkalmazásának keretében debreceni sétán vett részt a csoport. Az este az igazgatóság által készített módszertani film megtekintésével folytatódott. A Nyírmártonfalva első falukönyvéről készített filmet szakmai beszélgetés követte.

 A csoport másnap reggel érkezett Kabára, ahol Vágó Emese a Mácsai Sándor Művelődési Ház igazgatója mutatta be az intézmény és a megyei igazgatóság gyümölcsöző, partneri együttműködését és az Egy fedél alatt című komplex társadalomfejlesztési programot. Ezt követően Bagi Andrea, a Lakat Színpad vezetője mutatta be a Pajtaszínházi Program felhívására alakult közösség egyedülállóan sikeres szakmai útját és meghatározó szerepét az ifjúság bevonásában.

A csoport ezt követően Nádudvarra látogatott, ahol a megyei igazgatóság és a térség három városának szoros együttműködésében kialakított, a művelődő közösségek fejlesztését szolgáló program módszereit és eredményeit ismerték meg. Zárásként, a város egyik hősénél, ifj. Fazekas István népi iparművész fazekas mesternél tett látogatást a csoport. A résztvevők nemcsak az igazgatóság és a szakember évek óta tartó szakmai együttműködését ismerhették meg, hanem az ő példáján keresztül láthattak egy olyan személyt, aki munkásságával nagy hatást gyakorol a település fejlődésére is. Az örökség bemutató nagy tetszést aratott, és egyedülálló élményt jelentett a résztvevőknek.

A tapasztaltakat egy 13+1 kérdésből álló kvíz segítségével erősítette meg a szervező igazgatóság. Zárásként került sor a mentorprogram közös szóbeli értékelésére, amely igazolta a program hatékonyságát és hasznosságát.

Angyal László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.