Mentorprogram Veszprém megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságai szakmai szolgáltatások biztosításával és fejlesztő programok segítségével támogatják a települések, az intézmények és a kollégák közművelődési tevékenységét.

Annak érdekében, hogy valamennyi módszertani munkatárs megfelelő szemlélettel és felkészültséggel végezze munkáját, a Művelődési Intézet az új kollégák számára tapasztalati tanulási lehetőségeket biztosít. Mentorprogram elnevezéssel szakmai látóutakat szervez, melyekre 2019-ben Hajdú-Bihar és Veszprém megyében kerül sor két-két alkalommal.

2019. június 12-én és 13-án a szakmai látóút keretében 12 fő ismerhette meg a Veszprém megyei igazgatóság munkáját és jó gyakorlatait. A résztvevők a Bács-Kiskun, Vas, Zala, Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Somogy és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatóságokról érkeztek. A két nap alatt a Művelődési Intézet új munkatársai komplex szemléletformáló és a módszertant erősítő tanulmányút keretében szerezhettek olyan ismereteket, melyeket majd a saját megyei módszertani munkájukban is jól tudnak hasznosítani. A program első napján Dr. Baloghné Uracs Marianna megyei igazgató mutatta be a megye sajátosságait, az igazgatóság működésének alapjait és a tevékenységét meghatározó tényezőket. Ismertette a prioritásokat, az alkalmazott módszereket – különösen az igazgatóság által kifejlesztett innovációkat – és az eddig elért eredményeket. Áttekintést adott munkamódszereikről, és a különböző, módszertani munkát segítő segédanyagokról.

A közös ebédet követően a közösségi értékfeltárás területén elért eredményeket és az értékfeltárást segítő módszereket, jó gyakorlatokat mutatta be Mihalcsik Márta közművelődési referens. Az amatőr báb- és színjátszás területéről, fejlesztési folyamatairól a megyei igazgató és Rédli Dávid közművelődési referens adott tájékoztatást. Mivel a szakmai tanulmányút fontos része az elméleti ismeretek gyakorlati megtapasztalása, ezeket partnerszervezetek tevékenységein keresztül láthatták. A meglátogatott szervezetek hosszú évek óta kiváló partnerségi viszonyt ápolnak a megyei igazgatósággal, és aktívan bekapcsolódnak a különböző projektjeikbe. Példaértékű munkát végeznek más-más szakmai területeken, de közös bennük, hogy mindezt elhivatottan és elkötelezetten teszik, a helyi közösségek bevonásával.

A csoport kora délután érkezett Karakószörcsökre, ahol a Bűvös Bábos Program keretében megalakult Szörcsöki Csibészek Bábcsoport adta elő „A nyulak pásztora” című bábmesét. Szabóné Piriti Márta polgármester és Honvédő Szandra csoportvezető arról mesélt, hogy az új közösség milyen aktivizáló hatást gyakorolt a településre és a résztvevőkre, valamint elmondták azt is, hogy a csoport együtt marad a későbbiekben is.

Ezután Kiscsőszön folytatódott a program, ahol Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke ismertette az „Élő értékek a Somló-Ság kulturális tengelyén” projekt elemeit, illetve a Hunyor Népfőiskola tevékenységét. A résztvevők interaktív faluséta keretében láthatták a náluk zajló fejlesztéseket, melyek középpontjában az érték- és hagyományőrzés áll. Szembesülhettek azzal a csodával, amit egy hátrányos helyzetű térségben, egy 70 fős településen a közösség erejével el lehet érni. A vacsorát követően kötetlen szakmai beszélgetés zajlott az őket ért impulzusokról, érzésekről. Másnap délelőtt Tótvázsonyban Szendrei Szilárddal, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnökével és a szervezet által végzett tevékenységekkel ismerkedtek meg. Egyedi, hogy az egyesület közművelődési megállapodással működteti a közösségi teret. Náluk a fiatalok közösségi munkába történő aktivizálásának módja és a nemzetközi önkéntesség (EVS) áll a középpontban, de a komatál hagyományának felélesztése is hozzájuk fűződik.

Alsóörsön Hebling Zsolt polgármester adott részletes tájékoztatást a települést meghatározó értékekről, hagyományokról és a turizmus lehetőségeiről. Kiemelte, milyen megtisztelő volt számukra, hogy helyet adhattak a 2017-ben megrendezett Veszprém Megyei Értékünnepnek. Mihalcsik Márta közművelődési referens a 17 éve megalakult Alsóörsi Csipkeműhely történetéről és sikereiről mesélt. Hangsúlyozta, hogy itt közösség áll a megyei érték mögött, amelynek a tagjai nemcsak összegyűjtik, hanem újrafogalmazzák és tovább is adják a Balaton-felvidéki mintakincset. Ezután a résztvevők közösen értékelték a mentorprogramot. A szakmai beszélgetés során elhangzott, hogy rendkívül hasznos és hatékony volt számukra a látóút, melynek tapasztalatait eredményesen tudják majd felhasználni munkájuk során.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.