Mesemorzsa Nagyrédén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet 2018. júliusában országszerte hat megyében indította el a „Bűvös Bábos” mintaprojekt folytatását. A helyszínek: Tiszaalpár (Bács-Kiskun megye), Szőkéd (Baranya megye), Szeghalom (Békés megye), Álmosd (Hajdú-Bihar megye), Nagyréde (Heves megye), Csepreg (Vas megye). A célcsoport elsősorban a 7-14 éves gyermek és ifjúsági korosztály.

A Heves megyei Nagyrédén Mesemorzsa csoportnévvel indult el a közösségszervező, -fejlesztő folyamat. Szerencsére a helyszínt biztosító helyi művelődési ház munkatársa, Kovácsné Erki Dalma még 2016-ban részt vett a „Bábcsoportvezetői alapismeretek” képzésen, az egri Harlekin Bábszínház pedig mentort biztosít számukra Éry-Kovács András igazgató és munkatársai személyében, így elmondható, hogy a csoport igazán szakértő kezekbe került.

.

2018 augusztusában, mintegy beavatást nyerve a bábművészet rejtelmeibe, egy egyhetes tábor keretei között ismerkedhettek meg a gyerekek a bábjáték alapjaival. A Mesemorzsa elnevezésű csapatot döntően 6‒13 éves lányok alkotják, akik a helyi általános Iskola tanulói. Az első lépések között legelőször rajzokat készítettek különböző mesebeli karakterekről, és elmondták, hogy ők milyen érzelmeket próbáltak ábrázolni, kifejezni azokkal. Ezt követve egymás hátára kellett az ujjukkal rajzolniuk valamit, a másik félnek pedig ki kellett találni, hogy milyen alakot érzett. Később többféle bábfajtával is megismerkedtek: például ujj-, kéz- és asztali bábokkal. Emellett megtekintették a 2016-ban végzett bábcsoportvezetői alapismeretek tanfolyam résztvevőinek vizsgafilmjeit.

2018. szeptember 21-én lesz a nagyrédei Molnár József Művelődési Házban a gyerekek számára a következő alkalom, amikor már a mentor segítségével folytatják a munkát. A Tücsök és a hangya című mesét fogják asztali bábozással feldolgozni, amit 2018 novemberében a településen mutatnak majd be, ezt követően majd a „Bűvös Bábos” Szemle zárja Szolnokon az Aba Novák Agórában a programot, melyen a részt vevő összes amatőr bábjátszó csoport bemutatja produkcióját. Továbbá a Heves megyei iroda novemberi szakmai napján is bemutatkoznak.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.