Mestereink nyomában!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

 Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ez év májusában egyéves, havonta egy alkalommal megvalósuló tanfolyamot indított Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása címmel a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon ‒ EFOP-3.7.3-16-2017-00148”projekt keretében.

A tanfolyam helyszíne a hevesi Radics-kúria, ahol a Csillagvirág Népművészeti Egyesület mesterei tartják a foglalkozásokat a megye különböző településeiről (pl. Tiszanána, Andornaktálya, Felsőtárkány) érkező közművelődési intézmények és szervezetek, amatőr művészeti csoportok vezetőinek és munkatársainak, akik érdeklődnek a szövés és a hímzés iránt.

A projekt során a részvevők szert tesznek a szövés és a hímzés mesterségbeli fortélyaira, megismerik az alapanyagait, az egyes eszközök működését, a különböző néprajzi tájegységek mintáit, a készítési és tervezési technikákat. A tanfolyam során képesek lesznek a megtanultakat modern formába öntve továbbgondolni és hétköznapi használati tárgyakat készíteni. A tanfolyam remek alkalom a kultúra bázisán megszerezhető alap- és szakmai kompetenciafejlesztésre, mely kitörési lehetőséget teremt a települések szakmai képesítéssel nem rendelkező lakosai számára is. A tanfolyam végére a résztvevők képesek lesznek önállóan felmérni a településen jelentkező valós igényeket, s erre építve elindítani az adott szakmák visszatanítását.

2018. július 19-én már harmadik alkalommal találkoztak a résztvevők, akik a szövéstechnikai ismereteket, a szövés alapanyagait és eszközeit megismerve, ezúttal a szövőszék működésének elvét sajátították el (például a láncfelvetés lényegét, a nyüstök szerepét a kötésekben), majd szövési gyakorlatként a vászonszövést gyakorolták a szövőszékeken, illetve a gyapjúszövést a szövőrámán és karmantyúbabán.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.