Mestereink öröksége – Kézműves képzések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet belső képzést indított az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő közfoglalkoztatott munkatársak részére Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

A képzés célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a népi kézművességgel kapcsolatos alapismereteket, munkamódszereket, valamint az önálló alkotás örömének élményét. A foglalkozások során olyan ismereteket kaptak, melyek lehetővé tették az egyes szakmák alapos elsajátítását, s ezáltal később a kereset-kiegészítés vagy esetleg az önálló megélhetés is lehetővé válhat majd. A résztvevők betekintést nyertek a magyarországi népi kézművesek világába, megismerték a különböző anyagok tulajdonságait, felhasználási módjait, valamint lehetőségük volt a közös gondolkodásra. A képzés során az is kiderült, hogy már az alapismeretek elsajátításával és egészen egyszerű alapanyagok felhasználásával is lehet maradandó értéket létrehozni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt képzési csoport indult, melyek közül három Miskolcon a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület alkotóházában kapott lehetőséget az ismeretek elsajátítására, egy csoport Mezőkövesden a Matyó Népművészeti Egyesület alkotóházában, és egy csoport pedig Sárospatakon jutott hozzá a népművészeti egyesületek tagjainak, oktatóinak jóvoltából a hasznos ismeretekhez.

A képzések jó hangulatban teltek, a résztvevők megismerhették a hagyományos népi technikák alkalmazási lehetőségeit a XXI. században, továbbá a népi kézműves szervezetek rendszerét Magyarországon és a minőségi termékek elismertetésének lehetőségeit. A tematikában többek között hímzés, varrás, szövés, fonás, nemezelés, gyöngyfűzés, mézeskalács díszítés és agyagozás szerepelt. Az új ismereteket a résztvevők munkahelyükön és közvetlen környezetükben egyaránt tudják majd hasznosítani.

Kovács Anikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.