Metszéspont műhely

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A megyei Metszéspont műhely immár a tizedik alkalmához érkezett október 7-én. A hétfői műhelyfoglalkozást Gáspár Mátyás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense tartotta. A foglalkozás fő témája az volt, miképp tud a közművelődési szakember, a civilszervezet-vezető, illetve a digitális mentor az innováció szolgálatába állni?

A műhelymunka foglalkozásvezetője részletesen kitűzte a résztvevők számára a közös munka során elérendő célokat, amelyek az alábbiak voltak:

  • Tudástár közös létrehozása, amely ettől kezdve segíti a közreműködőket a helyi digitális átalakulásban.
  • A résztvevők építsék fel a tudásanyag szerkezetét, amelyek a foglalkozás címében szereplő tevékenységben segítségükre lehetnek.
  • A felépített szerkezetnek megfelelően hozzanak létre egy online tudástárat a Trello felületen, amelyet a bővülő közösség a tevékenysége során használni tud.
  • A résztvevők gyakorlati készség szintjén ismerjenek meg egy csoportmunka és egy tudástár szoftvert, amely számukra más feladatok megoldásában is hasznos lesz.
  • Kezdődjön meg az online tudástár feltöltése a legfontosabbnak vélt anyagokkal a témák közös megbeszélése alapján.
  • A résztvevők alakítsanak ki egy elképzelést arról, hogy miképpen fogják ezt az eszközt a továbbiakban használni, fenntartani.

Az egész napos műhelymunka során a tagok közösen összegyűjtötték, hogy milyen típusú tudásra és kompetenciákra lesz szüksége az adott terület jövőbeli szakembereinek, majd megismerkedtek a Trello program használatával, és kialakították a saját tudástárat és az ehhez szükséges tudásterületeket. A műhelymunka zárásaként a résztvevők meghatározták, hogy kik lesznek a tudástár szerkesztői, akik folyamatosan gyarapítják azt, folyamatosan bővítik a felhasználók körét és a leendő képzéseknél is fel tudják használni a létrejött anyagot. A Metszéspont műhely következő alkalma 2019. november 4-én kerül megrendezésre, Dicső László Alsómocsolád polgármestere vezetésével, témája pedig a közművelődési szakember, a civil szervezeti vezető illetve a digitális multiplikátor közötti hálózat kiépítésének módszertana és folyamatának megismerése lesz.

Kuti Imréné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.