Metszéspont – műhelyfoglalkozások közművelődési szakemberek számára

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

  1. március 12-én indult el a 12 alkalmas műhelyfoglalkozás, amelynek célja egy erős szakmai hálózat kialakítása a megyében valamint tudásmegosztás és a települési jó gyakorlatok bemutatása.

 

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon — EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt keretében megvalósuló Metszéspont műhelymunka 2019 május 23-án Salgótarjánban, a József Attila Művelődési Központban folytatódott. A műhelymunka során ez alkalommal is folytatódott az aktuális szakmai információk átadása: pl. szakmai képzésekkel kapcsolatos információk. Bemutattuk a Művelődési Intézet aktuális támogatott képzési kínálatát. Folytatva a januárban elkezdett szaknépszerűsítést, a megyei igazgatóságon, szakmai gyakorlaton lévő BA szakos főiskolai hallgató mutatta be az Eszterházy Károly Egyetem képzését, valamint egy frissen végzett közművelődési és közönségkapcsolati szakember mondta el tapasztalatát a középfokú képzésről. A műhelymunka során téma volt az intézmények alapító okirata, valamint az intézmények ellenőrzéseinek szakértői tapasztalatai.

 

Júniusban Kozárdon találkoztak a megyei szakemberek. Ez alkalommal a műhelymunka témája az önkéntesség volt. A Közérdekű önkéntes tevékenységről (Köt) szóló törvény mentén értelmezték az önkéntességhez kapcsolódó fogalmakat: ki az önkéntes, milyen tevékenységet nevezünk önkéntes tevékenységnek, mit jelent az „ingyenesség” fogalma, mire jó az önkéntesség, nemzetközi önkéntességben rejlő lehetőségek. Szó esett arról, hogyan fogadhatnak önkéntest, milyen bejelentési, nyilvántartási kötelezettsége van a fogadószervezetnek. Milyen motivációi lehetnek egy önkéntesnek, hogyan segíti az egyes korcsoportok esélyeit e tevékenység. Téma volt az IKSZ, mint közösségi szolgálat is, mint lehetőség a fiatalok bevonására a közművelődési intézmények, közösségi színterek tevékenységébe. Megismerhették a résztvevők a Nógrád Megyei CIC tevékenységét is.  A szakmai munka után megismerkedtek a Kozárdon folyó szakmai munkával valamint a települési séta során a helyi értékekkel. Megcsodálhatták a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének bemutatóját: csipkekészítést és gyékényezést.

 

Júliusban Vanyarcon folytatódik a műhelyfoglalkozás, melynek témája a helyi értéktár kialakításának módszertana, folyamata.

 

Szigeti Lászlóné, Pospisil Patrik

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.