METSZÉSPONT műhelymunka Gellénházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Művelődő Közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 pályázat második műhelyfoglalkozása 2019. március 25-én hétfőn volt Gellénházán, a Művelődési Házban.

A közművelődési szakemberek és önkormányzati dolgozók megismerkedtek a közművelődés fő tevékenységterületeivel és a közösségépítés új irányaival. A jogszabályi háttér áttekintését követően a települési közművelődési rendelettel foglalkoztak.


A márciusi találkozás lehetőséget nyújtott arra, hogy tovább szélesedjen a településeken érezhető közművelődéshez kötődő problémák és eredmények listája. A problémák orvoslására a csoport módszertani javaslat kidolgozását tervezi a projekt végéig. Az eredményeket pedig jó gyakorlatként, módszertani útmutatás keretében szeretnék összegyűjteni. A foglalkozás során az aktuális pályázati lehetőségeket is áttekintették a résztvevők. Kiemelten a Magyar Falu Programot, melynek pályázati kiírását már több résztvevő tanulmányozta.


A közösségépítés új irányaihoz a jogi háttér megismerése elengedhetetlenül szükséges. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Útmutató című könyvének használatával készült el a közös feladat, a települési közművelődési rendelet. A jelenlévők nagy aktivitást mutattak.
A műhelyfoglalkozás folytatódik április hónap utolsó hétfőjén.

Matyasovszky Margit
Fotó: Matyasovszky Margit

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.