Metszéspont műhelymunka Gellénházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 pályázat első műhelyfoglalkozása, 2019. február 25-én hétfőn a gellénházi  Művelődési Házban volt. Közművelődési szakemberek és önkormányzati dolgozók megismerkedtek a Nemzeti Művelődési Intézet hitvallásával, felépítésével és munkájával, továbbá a Zala megyei igazgatóság 2019. évre tervezett módszertani tevékenységével, az igazgatóság által kezdeményezett eseményekkel.

A 2019-es évben havi rendszerességgel szakmai műhely nyújt lehetőséget a Zala megyei közművelődési szakembereknek, önkormányzati alkalmazottaknak és civil szervezetek képviselőinek, hogy lépésről lépésre megismerkedjenek a közművelődést érintő jogszabályi előírásokkal. A találkozások lehetőséget nyújtanak többek között arra, hogy a kor kihívásainak megfelelően a közművelődésben dolgozók elsajátítsák a kulturális alapokon nyugvó közösségépítést, valamint a gazdaságfejlesztést is.


A foglalkozássorozat célja, hogy a résztvevő szakemberek magukénak vallják a társadalomfejlesztést a közösségi művelődés eszközeinek az alkalmazásával a saját településükön, legyen az bármilyen kis lélekszámú település. A résztvevők helyzetelemzést végeztek, összegyűjtötték a városrészben, a településen fellelhető kulturális feladatellátásnál észlelt problémákat és eredményeket. A közös értékelés során tapasztalható volt, hogy a hátrány adott esetben hogyan lehet előny. Szó esett továbbá az aktuális pályázati lehetőségekről, többek között a Magyar Falu Programról, a Csoóri Sándor Alap pályázatáról, valamint az NKA és a NEA pályázatairól is. A műhelyfoglalkozás folytatódik március hónap utolsó hétfőjén.

Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.