Minden jó, ha jó a vége…

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. Békés Megyei Igazgatóságának szervezésében, a Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projekt keretében zajló „Elfeledett szakmák” népi kismesterségek visszatanítását célzó tanfolyam 2019. május 25-én utolsó állomásához érkezett. Az összegző, záró alkalomra Békéscsabán, a Tégla Közösségi Házban került sor.

A 12 alkalomból álló sorozat alatt a résztvevők számos népi kismesterség – elfeledett szakma alapjait, fortélyait sajátíthatták el. Ezen elfeledett szakmák számukra most már nem elfeledettek, s remélhetőleg munkájuk révén mások számára sem lesznek majd azok.

Az utolsó alkalom 2019 május 25-én került megrendezésre, ezúttal nem a Békés Megyei Könyvtárban, hanem a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának új székhelyén az Orosházi út 32. szám alatt található Tégla Közösségi Házban. Az időpontban nem történt változás, most is, ahogy az elmúlt hónapokban 10:00 órától 14:00 óráig tartott a foglalkozás. Ez alkalommal Bencsik Márta oktató várta az érdeklődőket, akik a szalma népi kézművességben való felhasználási lehetőségeivel ismerkedhettek és a népi gasztronómiába is belekóstolhattak. A foglalkozásra a résztvevők is készültek, saját településeikről hoztak egy-egy jellegzetes süteményt, a hozzá tartozó recepttel. A klasszikus és széles körben ismert meggyes piskótától, csőrögétől, a kőtt kalácson át, a települési receptes könyvből kiválasztott gádorosi diós linzerkorongokig lehetett szemezgetni, közös sütés alkalmával pedig öcsödi perec készült.

A program zárásaként közös értékelésre is sor került, ahol a résztvevők megoszthatták tapasztalataikat a mesterségekkel, megszerzett ismeretekkel kapcsolatosan illetve, elmondhatták kinek melyik szakma volt a legkedvesebb és melyiket szeretné majd tovább vinni saját településén, hogyan hasznosul az általuk megszerzett tudás.

Néhány gondolat a program helyi hasznosulásáról:

„A Nyári Szlovák Gyermektábor keretén belül meg lehet ismertetni a gyermekekkel a rég elfeledett szakmák szépségét.”

Zahorán Erika, Gerendás,

„A Pusztaföldvárért Egyesület több pályázatot írt a megszerzett tudás helyi szinten való mozgósítása érdekében, NEA illetve a Pusztaföldvári Községi Önkormányzat által kiírt civil pályázaton. Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a helyi értékeket, kézművességeket felszínre tudják hozni. Jelenleg a helyi szinten megvalósuló rendezvényeken, programokon keressük a kézműves foglalkozásokra a lehetőségeket, a képzésnek köszönhető kapcsolatok révén. Várjuk a további pályázati lehetőségeket, keressük a segítségeket ezek megvalósításához. Jelenleg emlékházat szeretnénk létrehozni, ahol a kézműves tevékenységeket a gyerekek és a felnőttek számára elérhetővé szeretnénk tenni, ehhez az első lépéseket már megtettük.”

Dencsi Erika, Pusztaföldvár

„Gádoroson a Kreatív Klubban át tudtam adni az itt tanultakat, nagy érdeklődéssel mindig várták, hogy miket csináltam a foglalkozásokon.”

Koltai Viktória Borbála, Gádoros

Lipták-Belányi Barbara

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.