„Mindenki otthona” – megépült az új közösségi ház Telkiben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2019. május 31-én Telkiben adták át Pest megye 103. közművelődési intézményét, a Kodolányi János Közösségi Házat és Könyvtárat . A hivatalos megnyitó igazi ünnep volt a közel 4000 fős településen, hiszen az önkormányzati beruházás páratlan civil összefogás és önkéntes munka eredményeképpen valósult meg.

Külön öröm ez a Pest Megyei Igazgatóság munkatársainak is, akik szakmai tanácsokkal és tárgyi eszközökkel a kezdetektől támogatják a települést az intézményalapításban. „Újabb évtizedes elmaradást pótoltunk be. Közösségi életünk egy új és színvonalas intézményi térrel gyarapszik, és ezzel korábban nem ismert lehetőségek nyílnak meg minden Telkiben élő számára. Az épület tehát végre áll, de természetesen az új intézmény élete még csak most fog megkezdődni, kialakulni, fejlődni.” – mondta Deltai Károly, Telki polgármestere a megnyitón.

Az intézmény átadásának alkalmával beszédet mondott továbbá Kodolányi János unokaöccse, Kodolányi Gyula is, továbbá Telki testvértelepülése, Gyimesgyörk delegációja is kifejezte jókívánságait. A megnyitó keretében Dr. Callmeyer Ferenc és Pojják László részére átadták a Telkiért Érdemérmeket. Telki „lámpása”, néhai Regős Ferenc, aki  27 éven át tanítóként, könyvtárosként és az ifjúsági klub szervezőjeként szervezte a település kulturális életét  posztumusz Telki Díszpolgára címben részesült.

A település híres szülöttjéről, Kodolányi Jánosról elnevezett közösségi ház és könyvtár – mint integrált intézmény – a tervek szerint elsősorban befogadó közösségi térként működik majd, ami egész évben otthont ad a helyi közösségeknek, civil szervezeteknek, ugyanakkor hétköznapi találkozópontként is funkcionál. A kiállítások, koncertek, ismeretterjesztő előadások és közösségi aktivitást befogadó terek mellett kialakított kisebb méretű könyvtár egyik polcára a megnyitó alkalmával ünnepélyes keretek között elhelyezték az első könyvet, Kodolányi János egyik írását. Az épületben egy állandó helytörténeti kiállítás is helyet kap, amit a lakosság aktív közreműködésével hoztak létre.

Az intézmény vezetésére nyílt pályázatot írtak ki. A közösségi ház és könyvtár a helyiek elvárása szerint alapjaiban fogja megváltoztatni, gazdagítani Telki közösségi, kulturális életét. Minden funkciójával együtt információs pontként is működik majd.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.