Mindennapi értékeink – értékeink minden nap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projekt keretében 2019. május 21-én valósult meg a Hungarikum műhely negyedik alkalma Nagyigmándon a Magos Művelődési Ház és Könyvtárban.

2019. április 10-én az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Hajdú-Bihar megyei munkatársai tartottak előadást a megyei jó példákról a nagyigmándi Hungarikum műhelyben. A májusi találkozó témája az értékfeltárás módszerei és az értékfeltárás eredményeinek adaptálása volt a települési közösségi fejlesztésekbe Veszprém megye értékfeltáró folyamatain keresztül.

A tavasz végi alkalommal a királynék városából érkezett Mihalcsik Márta, aki megismertette a résztvevőkkel a Veszprém megyében 2013 óta zajló értékfeltáró folyamatokat és a széleskörű partnerségi együttműködésben rejlő lehetőségeket. Az előadó részletezte az értékünnepek rendszerét és szerepét a helyi közösségekben, valamint kiemelte, hogy az értékfeltárás során elért eredmények szerteágazó folyamatok számára szolgálnak táptalajként. Az előadást követően részletesen beszélgettek a nagyigmándiak arról, mi az érték a településen, hányféle szemszögből lehet megközelíteni a kérdéskört, valamint a Veszprém megyei jó példák nyomán is gondolkodtak azok adaptációs lehetőségein – kitérve a megszólítás, bevonás módszereire, a helyi kötődés megerősítésének fontosságára. Zárásként egy fiktív problémát kellett megoldania a résztvevőknek, amikor is nagy szerepet kapott a nyitottság, kreativitás. A feladat kiindulópontja, hogy egy visszautasíthatatlan felajánlásként 50, eredeti funkciójára már nem alkalmas hűtőszekrényt kap a település – Vajon hogyan használnák fel ezt az érdekes erőforrást az értékfeltárás folyamatában?

A Hungarikum műhely 2019. június 4-én folytatódik. Az alkalmon az ifjúsági értékfeltárás és a játék, játékosítás mint módszer kerül a középpontba. A résztvevők a foglalkozás során ismét Mihalcsik Márta tolmácsolásában, Veszprém megyei jó példákon keresztül fognak a témába további betekintést kapni.

Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.