Mindent a közösségről

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Impozáns környezetben rendezte meg első szabadegyetemét az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája. A három alkalomból álló szabadegyetem előadás-sorozat a „Mindent a közösségről: A helyi érték és értéktár közösségformáló ereje” címet viseli.

Az első foglalkozásnak a kiskunhalasi Thorma János Múzeum adott otthont. A múzeum 2018-ban második alkalommal érdemelte ki a megtisztelő Év Múzeuma elismerést. A díszterem grandiózus festményei között Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Szakál Aurél múzeumigazgató és Oláh Edit, a Művelődési Intézet Bács-Kiskun megyei irodavezetője köszöntötte a szabadegyetem résztvevőit, mely a „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosító számú projektjének keretein belül valósul meg.

Elsőként dr. Bankó Ágnes a Bács-Kiskun Megyei Értéktárról tartott előadást. Ezután a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Megyenapok rendezvénysorozatának meghitt pillanatai következtek, hiszen Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke okleveleket adott át a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba Kiskunhalasról és környékéről felvett értékek képviselőinek. Elismerésben részesült a Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció, Szank öt értéke: a Szanki kézműves konyakmeggy, a Szanki Sportcentrum és a tekesport, a Szanki Méz és Meggyfesztivál, a Születések fája és harangláb, Gy. Szabó Béla erdélyi fametsző és grafikus munkássága és a képtár. Gátér két értéke: a Gátéri Fehér-tó és a Gátéri lovas postás, Kulik István, aki 1987 óta tölti be ezt a tisztséget. Kiskunhalas hat értéke: a Kiskunhalasi szégyenkő, a Kiskunhalasi izraelita temető, a Kiskunhalasi református, illetve a katolikus templom, a Csipkeház és a Csipkevarró szobor. Pálmonostora három értéke: a Péteri-tó, dr. Szarvas Ferenc orvosi és tanári életpályája és munkássága, valamint a Sárgamajor. Végezetül Kiskunmajsa értékei kaptak elismerést: a Tartós szegfű tanösvény, melyet Bodogláron építettek ki, valamint a Mayossa Néptánccsoport és Lurkó Tánctábor.

A szabadegyetem folytatásaként Imre Károly a Helyi érték és közösség – lehetőségek a helyi értéktárakban címmel tartotta meg vetítettképes előadását, akit helybéli előadók követtek. Szakál Aurél Kiskunhalas értékeit, míg Fülöp Róbert a Százszorszépföld Egyesület munkáját, célkitűzéseit mutatta be. Ezt követően az érdeklődő közönség helyi termékeket, igen finom falatokat kóstolhatott meg. A rendezvény záró előadását Szécsiné Rédei Éva tartotta, A Halasi csipke régen és ma címmel. A jelenlévők érdeklődve nézték a csipkevarrás bemutatót, mely után megtekinthették a Thorma János múzeumot, illetve látogatást tehettek a Halasi Szüreti Fesztiválon is. A kitűnő szakmai rendezvényt még két esemény követi. Szeptember 27-én a Bácsalmási Kulturális Központban, illetve október 2-án a kecskeméti Cifrapalotában várják a szervezők a téma iránt érdeklődőket.

Fekete Beatrix

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.