Minőség Műhely Derecskén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Hajdú-Bihar megyében új jelentkezőként a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár adta be pályázatát a „Minősített Közművelődési Intézmény” címre. Az intézmény jelenleg a helyszíni auditra készül, ehhez kapott segítséget a Művelődési Intézet megyei irodájától.

A Derecskére szervezett Minőség Műhelybe 2018. október 4-én azok a környékbeli településeken dolgozó közművelődési szakemberek is ellátogattak, akik még nem adtak be pályázatot, de szeretnék megismerni az önértékelésen alapuló minőségfejlesztés szemléletét, módszereit és dokumentációját. A mintegy 15 résztvevőt Derecske város nevében Bordán Szabolcs önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság tagja köszöntötte, megjelenésével is jelezve, hogy a minőségfejlesztés nem csupán az intézmény, hanem az egész település ügye.

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár pályázatát Nádházi-Tálas Csilla igazgató mutatta be. Az ismertetőből kiderült, hogy az intézmény négy tevékenységre – kiállítás szervezés, rendezvényszervezés, művelődő közösségek és ismeretterjesztés – nyújtott be pályázatot. Ezek azok a hagyományos, komoly szakmai múltra visszatekintő tevékenységek, amelyeket az intézmény magas szinten végez. Több, mint húsz éves Grafikai Művésztelep, évi 12 nagyrendezvény, mintegy 20 művelődő közösség és ősztől tavaszig tartó ismeretterjesztő előadássorozat fémjelzi a minősíteni kívánt munkát.

A műhelybe meghívást kapott a Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának módszertani referense, Varga Marietta, aki a helyszíni audit előkészítéséről tartott előadást. A pályázat teljes folyamatának bemutatása mellett olyan fontos kérdésekről is szó esett, mint hogyan, milyen napirend szerint zajlik az ellenőrzés, hogyan várjuk az auditort, milyen dokumentumok szükségesek a vizsgálathoz, és hogyan készítsük fel a munkatársainkat.

A résztvevők sok hasznos információval gazdagodtak az előadásoknak és az azt követő kötetlen beszélgetésnek köszönhetően.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.