Minőségügy a közművelődésben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Ezzel a címmel szervezett szakmai napot a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága 2019. október 17-én, Komló Város Önkormányzat Közösségi Háza, Színház- és Hangversenytermében. A rendezvénynek két meghatározó célja volt: bemutatni a Minősített Közművelődési Intézmény Címmel rendelkező szervezetek pályázatait és az ezzel járó feladatait, illetve felkelteni a baranyai intézmények vezetőinek érdeklődését a cím megszerzésére.

A délelőtt kellemes hangulatát finom falatokkal és gyönyörű kézműves tárgyak kínálatával a Kelet-Mecsek Kultúrmisszió Szociális Szövetkezet bemutatója alapozta meg, majd folytatódott az első előadással, amelyet Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Minőségfejlesztési Központjának vezetője tartott. Feladata volt a minőségfejlesztési folyamat általános megismertetése, valamint a fogalmak magyarázata. A közművelődésben a minőség kiválóságot jelent, a cél a legjobbnak lenni! Az előadó szerint a szolgáltatás minősége a leginkább meghatározó a közművelődésben.

A közművelődési intézmény partnereinek elégedettsége a közművelődési alapszolgáltatásokkal szembeni elvárások és a teljesítmény függvényében alakul, így összegezve azt, milyen mértékben elégítette ki az igényeiket, elvárásaikat a nyújtott szolgáltatás. A biztonság és a megbízhatóság a hibátlan „működés” követelménye, a nyújtott szolgáltatásnak a közművelődés területén folyamatosan magas színvonalúnak kell lennie. Ennek biztosítására szolgál az önértékelés, amely hitelesítő folyamatként tanúsítja a közművelődés minőségét. A kulturális tevékenység minősége tehát, a felhasználói követelményeknek való megfelelést jelenti, vagyis a minőség meghatározásának egyetlen feltétele az, hogy az eladó képes legyen a vevő igényeit, elvárásait kielégíteni. Ezek végrehajtása viszont csak „csapatmunkában” lehetséges!

Pavlovics Attila közművelődési szakértő, auditor, a cím és díj birtokos intézmények auditálási folyamatáról tartott előadást és meggyőzte a résztvevőket  arról, hogy az ő feladatuk nemcsak az ellenőrzés, hanem inkább a segítő értékelés. Schaff Anikó igazgató asszony a Komló Város Önkormányzata Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyterem minőségbiztosítási pályázatáról beszélt, amelynek eredményeként az Emberi Erőforrások Minisztériuma  2018. január 22-én, Budapesten, a Zeneakadémia Solti termében rendezett magyar kultúra napja ünnepségen Minősített Közművelődési Intézmény Cím elismerést adott át az intézménynek. A címet a kiállítás, közösségi szolgáltatás, rendezvény és tábor tevékenységekben érdemelte ki az intézmény a pályázat helyszíni auditálása során.

A szakmai nap közös beszélgetéssel, és szászvári látóúttal zárult. A minőség és kiválóság minden tekintetben észlelhető volt: kiváló vendéglátók, kiváló előadók, kiváló közönség és a kiránduláshoz kiváló idő is társult!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.