Mintaértékű közösségek – kreatív műhelyek Hajdúszoboszlón

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár időről időre biztosítja alkotó közösségeinek az éves bemutatkozást az intézmény kiállítótermében. Nagy érdeklődés mellett mutatták be 2019. augusztus 9-én a szövő- és kosárfonó kézműves műhelyek éves munkájának eredményét.

Az impozáns kiállítótérben a két műhely kellemes, otthonos hangulatot teremtett, az egyedi tervezésű, különleges színharmóniákat képviselő rongyszőnyegekkel, valamint a velük jól mutató fonott használati tárgyakkal.  A megjelenteket a művelődési ház felnőtt citerazenekarának játéka fogadta, majd Berényiné Szilaj Ilona igazgató köszöntötte a vendégeket, kiemelve a kulturális törvény által meghatározott alapszolgáltatást, amelynek szellemében az intézmény fontos feladatának tekinti a közösségek működésének segítését.

A kiállítást Angyal László, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, megidézve néhány kutatás eredményét, amely bizonyítja az alkotó közösségek pozitív hatásait a résztvevők életére. Ezt követően értékelte a két közösség működésének mintaszerűségét, a szakmai vezetők munkájától a közművelődési szakemberek mentorszemléletén át, a több generációs közösségekig. Végezetül a kiállítás esztétikai, minőségi értékeit méltatta.

A sikerekben nagy szerepe van a műhelyvezetőknek. A szövőműhelyt Dede Orsolya, Junior Príma Díjas szövő vezeti, aki jelenleg részt vesz a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési szakember II. képzésén. A kosárszövő műhely vezetője Hell Tibor, aki munkájával korábban Bojt településen segítette a kosárfonás visszatanítását.

A kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.