Mire tanít a cseresznyefa? – Mindszenty Emlékverseny Csehimindszenten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019. november 28-án hatodik alkalommal került megrendezésre a Mindszenty-kultuszt megerősítő vetélkedő. Az esemény szorosan kapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága „Szeretetvendégség – Roma és nem roma kultúra találkozása” programjához.

A verseny felhívására hat iskola csapata jelentkezett. Előzetes feladatként egy jelenettel kellett készülni a csapatoknak, amelynek témája Mindszenty József hittanári tevékenysége volt: „Mit és hogyan tanít?” „Miről beszélget tanítványaival?” „Mire neveli őket?” Emellett ajánlott irodalmi listát is kaptak a felkészülés segítségeként. Az előzetes feladat bemutatása volt a versenyen az első próba. Majd az  ajánlott irodalom alapján összeállított feladatok következtek: idézett szövegrészletek kiegészítése, javítása, kérdések Mindszenty bíboros életútjával kapcsolatban.

Az emlékverseny feladatainak összeállítói mindig törekednek arra, hogy ne csak olyan feladatok legyenek, amire készülni, „tanulni” kell, hanem kreativitásukat is megélhessék a gyermekek.

Idén illusztrációt készítettek a csapatok „Mire tanít a cseresznyefa?” címmel egy Mindszenty József gyermekkorát idéző történethez, valamint –haladva a korral –  internetes keresési feladatok is voltak.

A versenyt, versenyzőket szakavatott zsűri értékelte, melynek tagja volt Déri Péter esperes, Csehimindszent plébánosa, Fukszberger Imre Csehimindszent polgármestere, Mindszenty József másodunokaöccse, Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja, Kovács Gergely történész, Mindszenty bíboros szentté avatási eljárásának viceposztulátora és Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtár igazgatója.

A vetélkedő győztese a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata lett. Valamennyi résztvevő jutalomként értékes ajándékokkal gazdagodott.

A rendezvény szép példája szellemi örökségünk hagyományának ápolására, miközben Mindszenty József emberi nagyságára is ráirányítja a figyelmet.

Károly Andrea

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.