Mit mutat az Iránytű?

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Félidejéhez érkezett a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának megyejáró szakmai műhely sorozata. Január 21-től 5 járás egy-egy településére jutottak el. Bár az időpontokat véletlenszerűen választották ki, azonban az első szakaszban a megye északi felét látogatták meg. Így voltak a Pécsváradi járásban, a Komlói járásban, a Hegyháti járásban, a Szigetvári járásban és a Mohácsi járásban is. Az öt alkalommal több, mint 100 közművelődési feladatot ellátó kollégával találkoztak. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt, hogy konkrét kérdéseiket, tapasztalataikat elmondják. A műhelysorozatnak az is különleges értéket adott, hogy a vendéglátó települések előadásokkal, vetítésekkel, kiállításokkal mutatkoztak be.

A foglalkozások során a három módszertani referens az alábbi témákról beszélt: Nemes Krisztina a megyei iroda portfólióját, valamint a Komatál Programot mutatta be. Beszélt az aktuálisan futó projektekről, képzésekről, pályázati felhívásokról. Így meghívta az érdeklődőket a Falusi Krónika irodalmi találkozóra, a Színháziskola programra, valamint a Kultúrházak éjjel-nappal programra. Nagy hangsúlyt fektetett a felsőfokú képzések népszerűsítésére, hiszen februárban éppen az egyetemi jelentkezési határidő következik. Ez is jól tükrözi a műhelysorozat azon szándékát, hogy segítsen akár a legkisebb önkormányzatnak is, hogy az éves határidőket tiszteletben tartva, minőségi munkát tudjon végezni. Így Nagy Andrea, módszertani referens a törvényi kötelezettségekről, az ezzel kapcsolatos feladatok ütemezéséről beszélt.

2020. január elsejétől minden önkormányzatnak legalább egy közösségi színteret kell biztosítania a művelődő közösségek számára. Ez a követelmény igen nagy feladatot ró némely önkormányzatra. Fontos, hogy a települések közművelődési helyi rendelete is megfeleljen a követelményeknek, hiszen így a további feladatokat is (pénzügyi tervezés és elszámolás, szolgáltatási terv, statisztikai adatszolgáltatás) könnyebben, és főleg törvényesen tudják ellátni. Nagy Andrea az ehhez kiváló segítséget nyújtó Útmutató I-II. köteteket is bemutatta. Az előadások után a résztvevők meg is vásárolhatták a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai kiadványait.

Váradi Judit két fő témáról adott elő. Elsőként az értékfeltárásról, az értéktár mozgalomról. A települési és tájegységi értéktárak megalapításának fontosságát és lépéseit ismertette. Ezután a kulturális statisztikai adatszolgáltatáshoz nyújtott gyakorlati ismertetőt. Baranya megyében 488 adatszolgáltató volt az elmúlt évben. A nagyszámú és pontos kitöltéshez fontosak az ilyen tájékoztató alkalmak.

A január 31-i, véméndi Iránytű abból a szempontból is érdekes volt, hogy két megyei projekt is keresztezte egymást, hiszen a szakmai előadáson mutatták be először a Mozgó film, mozgó klub projekt első filmjét és nyitották meg a projekt éves tevékenységét bemutató fotókiállítást.

Február 3-ától dél felé fordul az Iránytű, és a Szentlőrinci járásban Bodára, február 5-én, a Sellyei járásban Csányoszróra, február 6-án a Siklósi járásban Márokra, február 10-én a Bólyi járásban Belvárdgyulára végül pedig február 13-án a Pécsi járásban, Görcsönyre várják az érdeklődőket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.