Módszertani film a közösségfejlesztésről

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A kalendárium-készítés a közösségfejlesztés egyik legfontosabb eszköze – tartják a téma szakértői. Egy falukönyv, bármilyen szép kiállítású, nem lehet elsődleges cél. A lényeg magának a megírásnak a folyamata, amelyben a közösség megszületik.

Ezt a folyamatot igyekezett megragadni az NMI Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája és a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány, amikor közös módszertani film forgatásában fogott. Nyírmártonfalva első falukönyvét is a közösségi akarat hozta létre, bár mint minden fontos ügynek, ennek is volt lelke, motorja Groskáné Piránszki Irén, a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány elnöke személyében. Mint tősgyökeres nyírmártonfalvi, szívesen állt a kezdeményezések élére és tapasztalataival, módszertani ismereteivel, tudásával és élményeivel segítette a Falukönyv Írók Körének megalakulását és munkáját.

A helyiek elbeszélései, visszaemlékezései, családi történetei és fényképei alapján, tematikus fejezetekre épülő kötetet az önkormányzat is támogatta. Anyagi segítségének köszönhetően minden családhoz eljutott a falukönyv. Így vált lassanként a kezdetben csak néhány ember lelkes munkája egy egész település ügyévé.

A mintegy 35 perces filmben megszólal a polgármester, Kövér Mihály Csaba, a Falukönyv Írók Körének néhány tagja, a munkafolyamat irányítója, Groskáné Piránszki Irén, a könyv interjúalanyainak, az elszármazottaknak és az idős helybélieknek némelyike és ízelítőt kapunk a könyvbemutató családias hangulatából is.  A könyv és a közösségfejlesztő folyamat kapcsán elmondja gondolatait a közösségfejlesztő szakma egyik legtekintélyesebb képviselője, Dr. Vercseg Ilona címzetes egyetemi tanár, aki szakértőként is jegyzi a filmet. A települést különleges, drónnal készült felvételek mutatják be.

A megyei iroda és a közösségszolgálat alapítvány december 18-án, Debrecenben, a Megyeházán mutatta be a filmet az érdeklődő szakmai közönségnek, a mintegy húsz közművelődési és közösségfejlesztő szakembernek. Nyírmártonfalvát a polgármester is képviselte, aki hozott néhány falukönyvet is az érdeklődőknek.

A megjelenteket Angyal László, az NMI Kelet-magyarországi régiójának vezetője köszöntötte, a vetítés után pedig alkalom nyílt kötetlen beszélgetésre a film készítőivel, R. Simor Katalin szerkesztőriporterrel és Fekete Gábor operatőrrel.

A közönség körében megfogalmazódott, hogy hiánypótló film készült, amely sokban segítheti a közösségfejlesztő munkát. A filmet mindazoknak ajánlják, akik hasonló munkafolyamatba fognak. A felvétel a tervek szerint hamarosan elérhetővé válik a szélesebb közönség számára is.

Simor Katalin
Fotó: Szabó László

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.