Mostan „színes kertekről” álmodom

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Az „EFOP-3.7.3-16-2017-00149 – Művelődő közösségek az Alföldön” projekt keretén belül szakmai továbbképzés valósult meg az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében Bács-Kiskun megyében, Színes Kert – Festőnövényes kert kialakítása, kézműves foglalkozások tartása közművelődési szakemberek közreműködésével címmel.

A képzés iránt nemcsak a környékről volt érdeklődés; akadtak jelentkezők Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Veszprém, sőt még Baranya megye településeiről is. A bemutatkozás során hamar kiderült, hogy sok a közös pont: visszatérő gondolat volt a természet szeretete és az alkotótevékenységek iránti érdeklődés.

A tanfolyam résztvevői megismerték többek között a növényi festés alapjait, a nemezelés technikáját, a tojásfestés- és díszítés különböző technikáit. Emellett belekóstolhattak a „tentakészítés” rejtelmeibe, a festőnövények történetéről, a növényi festés hagyományairól is sokat hallhattak és a festőnövényes kert kialakításához is jól hasznosítható tudást kaptak a kezükbe.

A képzés nevét adó Színes Kertbe is ellátogatott a csoport: a Lakiteleki Eötvös Lóránd Általános Iskola diákjai évek óta óvják, gondozzák a területet és használják fel a benne található növényeket, ezáltal a környezettudatos életmód észrevétlenül válik a gyerekek sajátjává. A tanfolyamon résztvevők megkapták az alapokat hasonló kert létrehozásához, illetve nagyon sok ötletre szert tehettek ahhoz, hogy milyen sok kapcsolódó tevékenység van (pl. kézműveskedés), amely a diákok fejlődését segíti.

A 60 órás továbbképzésen az ismereteket neves oktatóktól sajátíthatták el a hallgatók: Nagy Mária textil- és nemezművész, Kemendi Ágnes festőnövény szakértő, szakíró és Szelesné Kása Ilona pedagógus, gyöngyfűző, tojásíró népi iparművész voltak azok, akik tudásukat, tapasztalataikat átadták. Mindhárman különös gondot fordítottak arra, hogy az adott témában való elmélyedéshez szakirodalmat és egyéb tájékozódási lehetőségeket kínáljanak.

Az oktatási napok mindvégig jó hangulatban teltek, igazi kis közösség alakult ki. A résztvevők hétről hétre izgatottan várták az újabb alkalmakat, amelyekre hol saját készítésű süteménnyel, hol egy kis hazai gyümölccsel kedveskedtek egymásnak vagy épp a tanultak alapján sikeresen beazonosított festőnövényt hozták magukkal. A résztvevők már a folytatáson is törték a fejüket: felmerült növény- és magcsere, egymás meglátogatása a tapasztalatok és eredmények megosztásának céljából.

A hallgatók mindannyian sikeresen teljesítették a gyakorlati feladatokat és büszkén vehették át a tanúsítványt a képzés utolsó napján.

Mészáros Judit
Fotó: Mészáros Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.