Mozgó-Film-Klub Szolnokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Szolnokon havi egy alkalommal Mozgó-Film-Klub címmel ingyenes filmes kurzust indít 2018 májusától. Az egy éven át tartó program a Művelődő Közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 számú projektje keretében valósul meg, s elsősorban a tudatos médiafogyasztásra, valamint a dokumentumfilm-készítés alapjainak megismertetésére koncentrál.

A foglalkozások célja, hogy megismertessék a résztvevőkkel a filmkészítés alapjait, a dokumentumfilmek világát, a helyi értékek megörökítésének, dokumentálásának folyamatát, miközben a téma iránt érdeklődők vágói alapismereteket is elsajátíthatnak, s természetesen a közös filmnézés sem marad el.

A filmklubok tematikája érinti a dokumentumfilmek helyét a médiapiacon (értékmegőrzés és popular science dokumetumfilmek közti különbségek), magába foglal operatőri ismereteket, a kamerakezelés alapjait (komponálás, plánozás, világítás), gyakorlati képzésre kerül sor a kamerahasználatról a helyi értékmegőrzésre fókuszálva.

A részvevő megismerkedhet a kamera technikai alapjaival (záridő, blende, ISO stb.), az objektívek, lencsék fajtáival és használatukkal, a kameramozgató eszközökkel (drón, slider, e-stabilizátor), a broadcast (profi) és consumer (felhasználói) formátumok közötti különbségekkel. A vágói alapismeretek (DaVinci Resolve program) megszerzése mellett a részvevők játszhatnak a fénnyel és az idővel, ennek során még timelapse videót is készítenek: a tanultak alkalmazására terepi gyakorlatra mennek olyan környezetben, ahol helyi jelentőségű témán próbálhatják ki az új megtanult eljárást. A filmklub tagjai elsajátíthatják a color grading (fényelés, színezés) alapjait, a 2D-s effektek, VFX, feliratok alkalmazását. Szó esik a közönségbarát dokumentumfilmek készítéséről (hogyan adjuk el a kész filmünket?), valamint arról, hogy hogyan találjuk meg az arany középutat aközött, hogy filmünk értéket is őrizzen és egyben könnyen fogyaszthatóvá váljon?

A klub keretén belül a részvevők ellátogatnak a Korda filmstúdióba, hogy betekintést nyerjenek a kulisszák mögé.

A Mozgó-Film klub helye: Szolnok, Tisza-part Mozi, Szolnok Templom út 4.

Első alkalom: 2018. május 29. 15.30

A klubot vezeti: Dobrovics Dénes
A képzés egy éven keresztül tart, a részvétel ingyenes, vidéki részvevőknek útiköltség-térítés lehetséges.

Jelentkezés és információ:
Rónyai László, +36/20-282-9144, ronyai.laszlo@nminkft.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.