Mozgó film, mozgó klub indult Bábolnán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektjének keretein belül 2019. február 27-én megtartotta első szakköri foglalkozását Bábolnán.

A projekt célja egy új közösség generálása a filmművészet eszközével, a résztvevők megismertetése a kisfilm készítésének alapszabályaival, műfaji lehetőségeivel. A résztvevők az adott település értékeit önálló kutatómunkával derítik fel, melyek videofelvételen is megörökíthetőek az utókor számára, ezzel a mindennapok dokumentációja és az értékmentés is megvalósul. A családi körben ismert értékek a film eszközével történő „újra keretezése” által bemutathatóvá, átélhetővé válnak a szélesebb közösség, különböző generációk számára is. A résztvevők megtapasztalhatják az alkotás örömét, maradandó produktumot hozhatnak létre, közösséggé formálódnak a folyamat során.

A most induló program több résztvevője nem először kapcsolódik be ilyen témájú kezdeményezésbe, ugyanis a 2017-ben a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája és a Bábolna Városi Könyvtár Művelődési- és Sportközpont szervezésében megvalósult „Élj a filmben” című mintaprojekt szolgált előzményként. A mintaprojekt 2018-as folytatásában, a tavalyi találkozók eredményeként egy generációkon átívelő, érdeklődő közösség jött létre a bábolnaiak körében. A közösségépítés mellett a projekt alkalmával a helyiek megismerkedtek a Bábolnán készült filmekkel és megosztották saját élményeiket, tapasztalataikat.

Az „Élj a filmben” című mintaprojekthez hasonlóan idén is a Bábolna Városi Könyvtár, Művelődési- és Sportközpont telephelye, a Bábolnai Helytörténeti Gyűjtemény ad helyet a 12 alkalmas foglalkozásnak, amelynek első találkozóján nagy volt az érdeklődés.

Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Bábolna város polgármestere, dr. Horváth Klára is.

A megjelenteket a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referense, Edelmayer Zsolt köszöntötte. Bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézetet, a megyei igazgatóság tevékenységét, valamint a projekt előzményeiről is beszélt.

Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referense, Jáger Dávid ismertette a projekt tervezett tematikáját. A tematika ismertetését követően az érdeklődők egy Tangram játék segítségével ismerkedhettek meg a filmes stábok főbb tagjaival és az ő munkakörükhöz vonatkozó szükséges tulajdonságokkal.

Második játékos feladatként a csoport tagjai egy flipchart papírra gyűjtötték össze az előzetes elvárásaikat, valamint azt, hogy ők hogyan szeretnének hozzájárulni a közös munkához és a filmalkotáshoz. A fiatalabb résztvevők a filmkészítés különböző munkafolyamatai iránt érdeklődőnek mutatkoztak, az idősebbek inkább a saját életük történetével járulnának hozzá a sikeres filmkészítéshez.

A következő alkalommal, 2019. március 25-én a helyi értékfeltárás módszereiről, a hungarikummozgalomról, a közös alkotáshoz szükséges technikai eszközökről, a közös film témájáról, valamint a filmötletek megvalósításáról lesz szó.

Jáger Dávid Tamás

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.