Mozsgói emlékek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Ezzel a címmel jelent meg immáron a harmadik vers- és prózagyűjtemény, amely a kis baranyai településen élők irodalmi műveiből válogat. 2019. május 11-én mutatták be a falu közösségének a kötetet, amelyet Mozsgó Község Önkormányzata, a Szigetvár Térség Fejlődéséért Egyesület és a Mozsgóért Egyesület adott ki közösen.

Mi lehet az oka, hogy egy völgyek közt megbúvó, kistelepülésen ennyi írói vénával rendelkező alkotó él/élt? A válasz az 1910-ben született Lengyeltóti János tanító, népművelő, helytörténész személyében keresendő. Ahogy életrajzában szerepel: „Hazáját szerető, irodalmat kedvelő embereket nevelt…” Valóban, a kötetben rajta kívül három tanítványa, egy kortársa és két „betelepült” alkotó műveiből válogattak.

Kiss János, Pap József és Tamasics János osztálytársak voltak. Eltérő életutakat futottak be, de az irodalom iránti fogékonyság mindhármukra jellemző. Szerencsére Tamasics János még ma is élő aktív alkotó. Akárcsak menye Tamasics Jánosné Rigó Tünde, aki iskolás kora óta ír rímeket, meséket. Kovács Józsefet ma alkalmazott művésznek neveznék, mivel rímfaragó képességét gyakran megrendelésre kamatoztatta, lakodalmi kikérők, nyárslevelek, gúnyversek formájában. A kötetet Győri Sándor, szintén élő író elbeszélései zárják, aki Tolna megyéből települt Mozsgóra, és történeteiben egyaránt merít a színes gyermekkori élményekből, és az élete során megismert emberi sorsokból. „Képes-Lapok” címmel egy válogatás is szerepel a könyvben, amely az iskola rajzgyűjteményéből ad ízelítőt. A tanulók rajzai a versek között illusztrációként is megtalálható.

Az igényes kiadványt Győri Zsuzsi tördelte. A szerkesztést Bege Amália és Zsibrita Lászlóné vállalta. A teljes szakmai munkát Puskásné Horváth Éva fogta össze, a felelős kiadó Kovács Zsolt Vilmos, polgármester volt. A könyvbemutatón a szerzők műveiből Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva, a Pécsi Nemzeti Színház művészei adtak elő részleteket. A kiadványt Nemes Krisztina (Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága) mutatta be. A könyv kiadása és bemutatása jól mutatja, hogy Lengyeltóti János gazdag örökséget hagyott a mozsgóiakra: a település szeretetét, a közösség tagjainak fontosságát, a művészetek iránti fogékonyságot.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.