Műhelybeszélgetés „sokszemközt” – Látóút: Dunaszentmiklós-Neszmély

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága a Duna – Ipoly Hagyományőrző Egyesület együttműködésével rendezte meg Műhelybeszélgetések „sokszemközt” elnevezésű sorozatának idei második, egyben záró alkalmát 2019. június 17-én a Dunaszentmiklóst és Neszmélyt érintő Látóútján. A program előzménye a 2019. április 30-án Kesztölcön megvalósult  Műhelynap volt, melyen a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, mint közművelődési alapszolgáltatás megismertetése, valamint jó gyakorlatok bemutatása volt a cél.

A látóút programjának indításaként Béger Ákos Dunaszentmiklós polgármestere fogadta a megye közművelődési szakembereit az önkormányzat frissen megújult épületében,  mely jelenleg helyet biztosít a Polgármesteri Hivatalnak, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak és a könyvtárnak, valamint közösségi színtérként is funkcionál.

Polgármester úr a település bemutatása után település bejárásra invitálta a résztvevőket. Megismerhették a község múltját, sajátosságait, német nemzetiségi identitását, erősödő borászatait, melyek az utóbbi két év pályázati forrásainak köszönhetően új lendületet kaptak. A szakemberek bepillantást nyerhettek sikeres szektorközi együttműködésekbe. A településen két fejlesztési projekt valósul meg a Neszmélyi Borút Egyesülettel partnerségben – A Tájban élő ember és a Helyi identitás erősítése elnevezésű TOP-os pályázatok keretében. Az elsőből beruházások – Borút információs pontok kialakítása, biciklis pihenők – valósultak meg, a második projekthez közösségfejlesztési folyamat is kapcsolódik, melynek keretében a nyár folyamán közösségi beszélgetések zajlanak.

A látóút második állomásán, Neszmélyen, Janovics István polgármester úr fogadta a résztvevőket, aki a település bemutatása során kiemelte az utóbbi két ciklusban elnyert pályázati források által megindított fejlesztéseket. Kiemelte, hogy jelenleg a felújított Közösségi ház tartalommal való megtöltése a cél, melyhez jelentős szakmai segítséget nyújtanak a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának szakmai programjai és az Intézet képzései.

A neszmélyi programnak helyszínt biztosító Rétespajta és Apartmanház 2007-ben nyílt meg, és bár a kezdetektől profitorientált gazdasági vállalkozásként működik – céges, iskolai és családi programok, események rendezvényhelyszíne –, a megnyitás óta támogatja a település közösségi életét. Önmeghatározásuk szerint: „Hagyományok, ízek, élmények találkoznak a csodálatos természeti környezetben a Duna mentén, a Gerecse hegység lábánál  – egy különleges létesítményben, melyben ötvöződik a múlt fantasztikus világa és a jelen igényessége”.

Gyökeres Krisztina cégvezető az intézmény bejárása során elmondta, hogy a Rétespajta számos pályázatban vállal együttműködést az Önkormányzattal, a Neszmélyi Borút Egyesülettel és a Duna-Ipoly Hagyományőrző Egyesülettel. Közös kiindulópontjuk minden esetben a helyi értékek feltárása, bemutatása és a rájuk építhető gazdaságfejlesztő tevékenység.

A délutáni szakmai előadások sorát a Duna-Ipoly Hagyományőrző Egyesület nyitotta. Fülöp Zita, az egyesület főtitkára Szektorközi együttműködések címmel tartotta meg előadását. Beszámolt az egyesület indulásáról, jelenlegi tevékenységeiről, a Rétespajtával közösen megvalósított projektekről. Együttműködéseik során a civil szervezet nyújtja a hagyományőrzést szolgáló programötleteket, közvetíti az előadókat, az aktuális téma legjobb szakembereit, a Rétespajta az infrastruktúrát, a rendezvények professzionális lebonyolítását biztosítja. Projektjeik során közös nevezőjük az értékfeltárás, a hagyományőrzés és az értékteremtés.

A Látóút zárásaként Ízing László, a Neszmélyi Borút Egyesület titkára, Fejlesztések szinergiában a Neszmélyi Borút településein című előadásában bemutatta a térségben zajló – a Neszmélyi Borvidékre jellemző borkultúra, bor-gasztronómia megismertetését és megerősítését célzó – fejlesztéseket. Mind a megvalósuló beruházások, mind a közösségfejlesztési folyamat hosszú távú tervezés, határozott jövőkép eredménye, melynek alapjául a helyi értékek felismerése szolgált.

A program befejezéseként Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató zárszavában kiemelte, hogy a két találkozó elsődleges célja az volt, hogy minél több település fordítson közép és hosszú távon figyelmet a helyi értékekre alapozott kulturális alapú gazdaságfejlesztésre. A két alkalommal bemutatott jó gyakorlatok, módszerek ezen folyamatok megerősítéséhez kívántak hozzájárulni.

A résztvevők visszajelzései alapján, a nap során megérthetővé és megélhetővé vált a szakmai tartalom, amit hűen visszaad a Rétespajta mottója is:

„Csatlakozzon hozzánk, azokhoz, akiknek fontos a múlt megőrzése és az ősi hagyományok, ízek, fortélyok, szokások továbbadása a következő generációk számára.

Mi értéket őrzünk!”

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.