Műhelybeszélgetések „sokszemközt”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2018. április 3-án Műhelybeszélgetések „sokszemközt” címmel szakmai találkozót tartottak az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárban, a XXII. Civileké a Ház programsorozat keretein belül. Az eseményt az Új Nemzedék Közösségi Tér Tatabánya és a Művelődési Intézet megyei irodája együttműködésben valósította meg.

A találkozó fő célja a közművelődési szakterületet és az ifjúságügyet érintő aktualitások és információk átadása volt, segítve a munkatársak felkészültségét és együttműködését, ezen túl lehetőséget biztosítva a szakmai tapasztalatok cseréjére.

Edelmayer Zsolt, az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának módszertani referense megnyitóját és Takács Tímea, a találkozónak otthont adó közművelődési intézmény és könyvtár igazgatójának köszöntő beszédét követően a program huszonöt résztvevője először két előadást hallgathatott meg.

Elsőként Edelmayer Zsolt ismertette a közösségi művelődés megyére jellemző főbb számait, a szakmai feladatokat ellátó munkatársak képzésével és továbbképzésével kapcsolatos teendőket. A továbbiakban az előadó a Művelődési Intézet és az iroda szakmai prioritásairól, a jövőre vonatkozó szakmafejlesztési terveiről, valamint az aktuális közművelődési pályázati lehetőségekről beszélt. Az Új Nemzedék Közösségi Tér Tatabánya képviseletében Henczer Éva a közösségi tér vezetője és Cserteg István ifjúságszakmai koordinátor mutatták be a fiatalok igényeire reagáló élményalapú fejlesztőmunka keretében megvalósított fő tevékenységeiket, kiemelve a rasszizmus elleni világhéthez kapcsolódóan lebonyolított, valamint az önkéntességet népszerűsítő programjaikat. Ezek mellett elhangzottak a közösségi tér által a partnerek számára biztosított szakmai szolgáltatások és aktuális pályázati lehetőségek is.

Ezt követően Hegyi Mónika, az oroszlányi HeMo Musical Stúdió művészeti vezetője mutatta be csoportjuk foglalkozásainak fejlesztő hatásait, a stúdió bő tízéves munkásságát, amit egy énekes növendékük szereplése követett.

A találkozó következő részében került sor a megjelentek közreműködésével megtartott műhelybeszélgetésre, melynek témája – a tavalyi évben módosított 1997. évi CXL. törvény által előírt közművelődési alapszolgáltatások egyikeként – a tehetséggondozás és -fejlesztés feltételeinek biztosítása volt. Ennek során a résztvevők megosztották a többiekkel jó tapasztalataikat, igényeiket, a fejlesztés lehetséges irányait. A beszélgetést követően a résztvevők egy erőforrástérképen szemléltették a partneri együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A program zárásaként az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár jó gyakorlatait ismerhette meg a hallgatóság az épület bejárása közben. Ezek közül külön említést érdemel az intézménynek a helyi civil szervezetekkel és művelődő közösségekkel való szoros és széleskörű együttműködése, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy az érdeklődők minden korcsoportja számára színvonalas szolgáltatást nyújtsanak, az intézmény falai között működő csoportok munkássága által biztosítva a tehetséggondozás és -fejlesztés feltételeit.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.