Műhelyfoglalkozás a fiatalok elérésének, megszólításának lehetőségeiről

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú, „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” című projekt keretében zajló műhelyfoglalkozáson ezúttal a közművelődés és ifjúságügy egyik legfontosabb kérdése került terítékre: „A fiatalok elérésének lehetősége – offline (felkereső ifjúsági munka) és online világban”. A jánosházi Batthyány Lajos ÁMK-ban immár 9. alkalommal került sor a foglalkozásra.

Az interaktív műhely első felében a résztvevők Borsos László foglalkozásvezető moderálása mellett megismerkedtek a felkereső ifjúsági munka elméletével, magyarországi és nemzetközi példák ismertetésével. A téma feldolgozásához több ifjúsági szakirodalmat is felhasználtak.
Külön kitértek a minisztériumi mintaprojekt címet elnyert, közel másfél évtizedig működő Vasi LOGO-Mobil működésére. Erről a csoport tagjai közül többeknek is volt személyes élménye.

Ezután átvezetőként néhány ismerkedős gyakorlatot játszottak papírra írt 10 kedvenccel. A következő tréningelem során 3 állításról (melyből csak 2 volt igaz) kellett eldönteni, hogy azt melyik résztvevő írhatta. A műhelyfoglalkozás második részében a fiatalok által használt online felületekről beszéltek, amelyek eszközei lehetnek a fiatalok elérésének, bevonásának, aktivizálásának. Itt a felületek használata kapcsán jó gyakorlatokkal ismerkedtek meg a résztvevők.

A műhelyfoglalkozás végén a csoporttagok arról ötleteltek, hogy a márciusra tervezett látóúton milyen helyszínt és projektet látogassanak meg. A foglalkozás zárásaként egy jó hangulatú közös értékelésre is sor került.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.