Műhelymunka a Pergő Rozmaring Táncegyüttes próbáján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül német nemzetiségi tánccsoportvezetői műhelyt indított Veszprém megyében.

A műhelyfoglalkozás következő alkalmára 2019. június 7-én került sor Városlődön. A foglalkozás első részében közösen elemezték a május 12-i Gizella-napok rendezvénysorozat keretén belül megrendezett német nemzetiségi gálaműsort a kiadott megfigyelési szempontok alapján.

Minden csoportvezetőnek tetszett a rendezvény, voltak köztünk olyanok is, akik vagy a gálaműsorban szerepeltek vagy a táncegyüttesük produkciója alapján kerültek megmérettetésre. A műsor szerkesztésénél előtérbe kerültek a negatív tapasztalatok (pl. az ovis fellépők után távozó hozzátartozók megzavarják a műsort).

A tánccsoportok műsorszámaival kapcsolatban kitértek a táncanyag választásának a fontosságára, a viselet megjelenítésére, az élőzene varázsára, a gépi zene buktatóira, és az előadásmódot megnehezítő egyéb tényezőkre. Érveket és ellenérveket sorakoztattak fel azzal kapcsolatban, hogy a női táncos férfiruhába öltöztetése követendő példa-e. Szituációkat elemeztek, pl. amikor a tánccsoportvezető színpadi táncosként nem tud megszabadulni a vezetői attitűdtől, és ez az előadásmód kárára történik. Természetesen értékelték azokat a helyzeteket is, ahol építő jellegű a vezető színpadra lépése.

A foglalkozás második részében az ifjúsági és felnőtt táncosokból álló Pergő Rozmaring Táncegyüttes próbáján hospitáltak a vezetők. A táncpróba megtekintése előtt a foglalkozásvezetők felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a próba részletes elemzése majd a következő foglalkozáson történik meg, de szempontokat kaptak a feldolgozáshoz és a jegyzetek készítéséhez. Figyelniük kellett a bemelegítés fontosságára, valamint az erőnléti és tartásjavító gyakorlatok arányára. Megfigyelési szempont volt a differenciált munka érvényesítésének lehetősége és feladata, a repertoár próbálása és az új, készülő koreográfia gyakorlásának aránya, a stílusgyakorlatok fontossága. Mivel a csoport kettős profilú, a német és magyar tánckultúra alaplépéseinek gyakorlása, arányosságának megvalósulása is fontos aspektus a próbák felépítésénél.

A műhelymunka július 20-án folytatódik Városlődön, amikor a jellegzetes német nemzetiségi táncok alapjaival ismerkednek meg a résztvevők és gyakorolhatják azokat.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.