Műhelymunka az élethosszig tartó tanulás jegyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Második állomásához érkezett a Pest megyei szakmai műhelysorozat. Március 22-én, az NMI Művelődési Intézet Csalogány utcai épületében várták a szakmai kollégákat a megyei iroda munkatársai. A műhelyben a szakemberek önképzési, tanulási, szakmai fejlődést segítő lehetőségeit és a megyében ismert lifelong learning folyamatokat tárták fel a jelenlévők csoportos munkamódszerekkel. A résztvevők a nap első felében egyéni segítséget is kaptak a beiskolázási és képzési terv elkészítéséhez.

Egyre nagyobb létszámmal vesznek részt a közművelődésben dolgozó szakemberek a szakmai műhelysorozatok keretein belül szervezett tematikus találkozási alkalmakon. Nagyon nagy erőforrást jelent ez az együtt töltött egy-két óra, hiszen a szakmában jelenleg aktuális kérdések mentén végbemenő tapasztalatcsere és kapcsolatfelvétel fontos muníciót ad a szakemberek kezébe.

A márciusi szakmai műhely első felében szó volt az aktuális beiskolázási és képzési terv elkészítéséről. A Művelődési Intézet munkatársai által készített sablonok segítségével áttekintésre került a képzési terv dokumentáció. Sok kérdés is felmerült, így olyan szakmai párbeszéd alakult ki, amiből mindenki sokat meríthetett. A műhely második fele aktivitást igénylő, tréning jellegű feladatokkal zajlott. Minden résztvevő bemutatott egy szeletet saját településéből, ami felkerült a Pest megyei „szakmai mozaik-térképre”. Ezután a jelenlévők kisebb csoportokban tekintették át saját tapasztalataik alapján a tanulási lehetőségek sokszínű tárházát. Szó esett a szakmai továbbképzésekről, látóutakról, adaptálható gyakorlatokról, szakirodalmi ajánlóról, az önművelés, az önképzés fontosságáról és egyéb szakmai kitekintésekről.

Az NMI Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája elkötelezetten hisz a hasznos szakmai találkozások, tapasztalatcserék fontosságában, így a jövőben kibővítve kívánja folytatni ezen a területen végzett tevékenységét.

A következő szakmai műhelyek időpontjai, tervezett témái:

2018. április 24. Érd
Vezetői Szakmai Műhely
Műhelymunka: Erőforrásaink a megyében, elvárásaink a jövőben

2018. május 3. Szigetszentmiklós
Előadás: Értékeink a térképen – turisztikai kezdeményezések Pest megyében
Műhelymunka: Falunap vagy helyi társadalmi, közösségi esemény

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.