Műhelymunkák az Értékek iskolája projektben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága „Értékek iskolája – értékes iskolák” című projektjének célja egy hosszú távú fejlesztő folyamat elindítása, mely segíti a helyi értékek megjelenését az iskolai oktatásban.

Az első műhelymunka és a hetényi látóút után a műhely tagjai a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskolába látogattak, ahol Németh Andrásné Farkas Gabriella tartott bemutatóórát a 6. osztályosokkal, melynek témája a nyirádi helyi értékek voltak.

Először a három csapat levetítette azokat a videókat, melyeknek elkészítését előzetes feladatként kapták. Ezekben egy-egy helyi nevezetességet mutattak be (pörkölt, diótorta készítése, Rókadombi Horgásztó, Erzsébet királyné nyirádi szobra). Ezután a digitális pedagógia különböző eszközeit használva kellett többféle feladatot megoldaniuk („Kahoot!”, aktív szófelhők, tankockák, QR-kód). Természetesen ezek is mind a helyi értékek megismeréséhez kapcsolódtak. A gyerekek az óra végén egy nyirádi népdalt hallgattak meg osztálytársuk előadásában, amit a Hungaricana portálról gyűjtöttek.

A következő műhelymunkákon a résztvevők értékelték a Hetényben és a Nyirádon látottakat, valamint arról is beszélgettek, hogy milyen élményekkel és tudással gazdagodtak.

Meghatározták a készülő online kiadvány tartalmát és szerkezetét, ami a bevezető mellett tartalmazni fogja azokat az alapelveket, amelyek meghatározzák majd az ehhez kapcsolódó munkát. A kiadvány bemutatja azokat a Veszprém megyei jó példákat és gyakorlatokat, leírásokkal és fotókkal illusztrálva, amelyek adaptívak és inspiratívak lehetnek mindazok számára, akik szívesen bekapcsolódnak ebbe a tevékenységbe.  Készül hozzá egy olyan motivációs kisfilm is, amelyben a műhely tagjai elmondják, mit vártak el ettől a projekttől és mit kaptak benne, milyen indíttatásból foglalkoznak mélyebben a helyi értékekkel, milyen módszerekkel dolgoznak és milyen eredményeket értek el.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.