Múlt – Jelen – Jövő projekt harmadik találkozója Eperjesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága

A Csongrád megyei igazgatóság által koordinált lokális társadalomfejlesztő projekt harmadik találkozóján 2019. június 18-án a fókusz Eperjes tárgyi értékeire került.

A Múlt – Jelen – Jövő címen ismertté vált projekt első találkozóján a résztvevő eperjesiek az értékgyűjtés elméleti hátterével ismerkedhettek meg, majd a nyolc kategóriába sorolták be Eperjes értékeit. A második összejövetelen többek között megismerkedtek a tudástárral. A foglalkozás végére összeállt egy tankatalógus arról, hogy ki mit tanulna, illetve tanítana. Ez alapján látható az igény arra, hogy a résztvevőknek legyen lehetőségük megtanulni például rongyszőnyeget készíteni, hímezni, illetve a csigatészta előállítás praktikáit is sokan sajátítanák el.

A harmadik alkalomra minden jelenlévőnél volt egy olyan tárgy, amit ők fontosnak, értéknek tartanak és szeretnék, hogy a 2019. július 6-án, a falunapon megnyíló kiállítás részét képezze. A foglalkozáson ezekről a tárgyi értékekről folyt az eszmecsere eleinte kiscsoportos beszélgetés formájában, majd mindenki bemutatta a saját tárgyi emlékét. Az elmondott történetekről felvétel és leírás is készült, így a kiállításra látogatók megismerkedhetnek majd a tárgyak történetével is.

A résztvevők arra a kérdésre, hogy a kiállítást követően milyen folytatást tudnának elképzelni a programnak, kivétel nélkül mindannyian leírták, hogy szeretnének minél több hasonló találkozót, ahol kellemes beszélgetéseket tudnak folytatni, és akár különböző tevékenységeket tudnak tanulni egymástól.

Gál Boglárka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.