Múltból a jelenbe – A vályogvetés mesterségének újjáélesztése Kiskörén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája 2018. július 25-én mintaprojektet indít el Kiskörén. Egy települési értéktári bizottsági ülésen 2016-ban merült fel a vályogvetés hagyományának települési értéktárba való beemelése, valamint a munkafolyamat felelevenítésének ötlete.

A település 19. századi életében iparszerűen űzték a vályogvetést, ma is található vályogból készült ház a kisvárosban. A vályogvetés hagyományának felélesztése a helyi vállalkozókon és az önkormányzaton keresztül új munkalehetőséget és ezáltal egy közösséget teremtene, amely a hagyományos értékű kulturális alapú gazdaságfejlesztést indítana be a településen.

A projekt első találkozóján a település polgármestere, a helyi vállalkozók, a bevonni kívánt építész és a Művelődési Intézet munkatársai találkoznak. A műhelytalálkozó alkalmakon a vályogvetés munkafolyamatának és építészeti lehetőségeinek megismerése, valamint a helyi gazdaságfejlesztés lehetőségének megvitatása történik. A projektben résztvevők az elméletben látottakat egy látóút során is megtapasztalhatják a későbbiekben.

A projekt közvetett célja, hogy a közösség által elsajátított vályogtégla készítési folyamat eredményeként egy olyan környezetbarát ökoház együttes épülhet a településen, amely bemutatótérként is szolgál majd.

A mintaprojekt egy újfajta, régi hagyományt felelevenítő új közösséget hoz létre, amely a Kisköre környéki települések számára is jó példával és hasznos tapasztalatokkal szolgál. A projekt az értékközpontú szemléletmód megerősödését szolgálja az önkormányzat és az alakuló népfőiskolai folyamatban, továbbá annak a lehetőségét készíti elő, hogy felismerésre kerüljön a vályogvetésre épülő munkahelyteremtés fontossága. Cél, hogy a településen formálódó népfőiskola a projekt által képessé váljon arra, hogy a jövőben kulturális alapú gazdaságfejlesztési folyamatként tekintsen a munkanélküliséget is csökkenthető tevékenységre.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.