Nagyapám Háza mester-inas képzés és közösségi műhely építése Bajon – Egy jó példa a közösségépítésre

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2018. július 2–9. között valósult meg Baj község határában, a szőlőhegyen egy különleges közösségépítési, mint közös építési folyamat mérföldköve a Sárkollektíva Egyesület és a Falufejlesztési Társaság szervezésében a Nagyapám Háza mester-inas képzési program, melyet a Magyar Művészeti Akadémia támogatott.

Herczig Szabolcs az épülő közösségi műhely tulajdonosa 2017-ben kezdeményezte az első építőtábort. Azóta rutinos résztvevőként adott elő az építő táborokról szóló börzén is, ahol egyetemista, környezettudatos szemléletű résztvevőket toborzott a projekthez.

Az építőtábor módszertanát és a használt munkaeszközök egy részét a Sárkollektíva Egyesület biztosította. Az egyesület módszere „a helyi építéskultúra felfedezése, tudatosítása és annak hozzáférhetővé tétele a résztvevők számára”. Így folyamatosan egy nyitott, professzionális képzésrendszer jön létre a táborozó építész-szakmai és civil közönség számára. A táborban egyszerre találkoztak a természetes és hagyományos építőanyagok, építési technológiák, valamint a különböző hátterű, tapasztalatú emberek. Az egymás közötti kapcsolatok kialakítását és erősítését a kétkezi munka és az együtt eltöltött idő adta a táborozás során. Ezen túl előadások és beszélgetések biztosítottak további elméleti tudást a résztvevőknek.

Bajon 2018 nyarán a résztvevők a terméskő támfal építésének technikájával, és az ácsmunkákkal ismerkedhettek. Az összecsiszolódó csapat az építkezésen túl további programokon is részt vett: megtekintette a település határában elterülő gyógynövény kertet, a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesületének megyei értéktárban szereplő bélyeges tégla gyűjteményét, valamint építészeti tematikájú előadásokat hallgattak meg.

A Művelődési Intézet kollégái a tábor kezdetén a szervezőkkel beszélgetve, megfigyelőként gyűjtöttek hasznos információkat, adaptálható gyakorlatokat: komplex építészeti és közösségfejlesztési projekt tervezésére és előkészítésére, támogatók és önkéntesek toborzására, valamint láthattak egy jó példát arra, hogy hogyan találkozik a startup szemléletű közösségi műhely ötlete a hagyományos építészeti eljárásokkal.

Az építőtáborban látottak – az építkezés önkéntesek bevonásával, és a tanulási folyamatok – tulajdonképpen kaláka rendszerben valósulnak meg. A néprajzi fogalom a tábor esetében teljesen találó: a munkavégzést a jó társaság segítette, a kölcsönösség azonban nem az egymás épületeinek felhúzásában nyújtott segítség keretében valósul meg, sokkal inkább az oktatási vonalon, a megszerezhető tudás révén.

Az építkezések hosszú távú célja egy olyan alkotóműhely létrehozása Bajon, ahol – a részvételi szabályok megtartásával – bárki megvalósíthatja kreatív fa- és fémmegmunkálási, kovácsolási projektjét hagyományos kézi eszközökkel.

   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.