Nagypáliban jártak a bőiek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Bő községben zajló „Gazdálkodjunk közösen a jövőnkkel!” című projekt résztvevői a Zala megyei Nagypáliban jártak 2019. október 29-én. A tapasztalatszerzés nemcsak a település életében kiemelt szerepet játszó megújuló energiákra és a településfejlesztésre, de a közösségi színtér munkájára és a közösségi életre is kiterjedt.

A bői vendégeket Nagypáli közösségi színterében Farkas Ferencé fogadta, aki a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága által megtartott Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzésen szerzett OKJ-s bizonyítványt. A kolléganő bemutatta az épületet, az ott zajló gazdag programokat. Elmondta, hogy 9 civil szervezet működik a mintegy 550 fős településen. Ők nemcsak bejegyezve vannak, hanem aktív szerepet is játszanak a falu életében, az önkormányzati pályázatokban is konzorciumi tagként rendszeresen részt vesznek.

A legszorgosabbak talán a nyugdíjasok, akik a település nőnapi bálját maguk szervezik, de ők a családi nap és a hagyományőrző disznóvágás legelkötelezettebb résztvevői is. A falu életének fontos szereplői a fiataloknak közösségi programokat szervező Ifjúsági Egyesület, továbbá a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet népszerűsítő Smaragdzöld Jövőért Egyesület is.

Ezt követően a község imázsfilmjét nézték meg a résztvevők, amit a megérkező Köcse Tibor polgármester kötetlen beszélgetés során kiegészített. Elhangzott, hogy rövidtávú fejlesztések helyett távlatokban gondolkodnak. Ezért vált a község logisztikai központtá az elmúlt években, és ezért került sor a megújuló energiák nagymértékű alkalmazására a napelemektől a hőszivattyúig. De a természetes alapú megújuló energia is fontos a számukra, ezért telepítettek energiafű- és energiafűz-ültetvényt, illetve smaragdfákat. A település nemzetközi szinten is jó példa a témában, ezt bizonyítja a külkapcsolataik széles skálája.

A pályázati lehetőségek folyamatos keresése és kihasználása, a tudatos építkezés a közterek megújításához vezetett, ami a lakosságszám növekedését is magával hozta. A falu lélekszáma két évtized alatt csaknem megduplázódott.

A látóút végén a résztvevők körbejárták a települést, hosszan elidőzve a faluközpontban álló mesebeli játszótéren. Végül az egyik civil szervezet pályázatán megvalósított rendezvényhelyszínen ért véget a program, ahol helyi termékek kóstolása mellett folytatódott az eszmecsere.

A bői résztvevők kivétel nélkül igen hasznosnak és tanulságosnak értékelték a tanulmányutat, amiből nemcsak a most zajló közösségi tervezéshez meríthetnek ötleteket, de a két település önkormányzatainak további kapcsolatépítése is lehetséges.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.