Nagypalli értékeket ismertek meg a Baranyai Népfőiskolai Műhely tagjai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül a baranyai Népfőiskolai Műhely tagjai harmadik alkalommal találkoztak 2019. május 28-án, Nagypallon.

Nagypallon, bár csak 406 fős kistelepülés a Pécsváradi járásban, pezsgő kulturális élet zajlik. A település vezetői 2018-ben döntöttek arról, hogy csatlakoznak a pécsváradi népfőiskolai kezdeményezéshez, amelynek fő szervezője a Pécsváradi Vár Kft.

A település polgármestere, Grátz Erika, és a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület elnöke, Bérces Boldizsárné fogadta a csoportot. Elsőként a Kézműves Házat tekintették meg, amelyet az elmúlt évben Dr. Andrásfalvy Bertalan és Kárpáti Árpád adott át. A gyékény és csuhé megmunkálásának, fonásának nagy hagyománya van Nagypallon. Az egyesület tagjai ezt a kézműves mesterséget végzik, tanítják a fiatalabb nemzedéknek. Régi és új munkákból nyílt itt állandó kiállítás.

Az időjárás, mintha meghallotta volna a csapat kérését, kegyes volt, és igen kellemes tavaszias időben nézték meg a település nevezetességeit. A Kézműves Ház után a nagypalli Tájház megtekintése következett, ahol magyar és német nemzetiségi szobát rendeztek be. A tájházban látható berendezési tárgyakat, viseleteket, fotókat a település lakói adományozták. Nagypall Pincegalériával is büszkélkedhet. A Pincegalériát egy itt letelepült holland házaspár, Eddy Smid és Frouke Schouwstra álmodta meg 2001-ben. Minden évben, május elején a galéria nyitó napján kisebb faluünnep kerekedik, az asszonyok sütnek-főznek, a férfiak a megnyitó előkészítésében segédkeznek. Az óvodások és iskolások pedig kis műsorral készülnek. Idén a Nádudvari Kézműves Iskola remek alkotásai tekinthetők meg.

Visszatérve a művelődési házba, Grátz Erika polgármester asszony bemutatta a nagypalli értéktár bizottság működését, a helyi közösségek szerepvállalását, a felvett értéktári elemeket, valamint ismertette a település sokszínű rendezvényeit is. A beszélgetés következő részében az értékfeltárás fontosságáról, valamint a kulturális gazdaságfejlesztésben való „hasznosításáról” esett szó. A résztvevők hallhattak a települési és a tájegységi értéktár bizottságokról is. Baranyában ez utóbbiból nemrég alakult új, a Komlói járás településeinek részvételével. A résztvevők gazdag tapasztalatokkal, élményekkel térhettek haza, s azzal a tudattal, ha egy jól működő és összetartó közösség részesei, akkor az a közösség csodákra képes. A baranyai Népfőiskolai Műhelyfoglalkozás következő állomása Zengővárkony lesz, június 26-án.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.