Négy megyére szóló képzés Kecskeméten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Január 30-án a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága volt a házigazdája a VI. Kulturális Közfoglakoztatási Programban részt vevők képzésének. A szakmai asszisztenseknek és technikai kollégáknak tartott szakmai napon négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád) 15 közfoglalkoztatott munkatársa vett részt.

Elsőként Oláh Edit igazgató számolt be a Bács-Kiskun megyei iroda 2018. évi eredményeiről, a lebonyolított rendezvényekről, melyek egy részében a kecskeméti közfoglalkoztatott munkatársak is aktívan részt vettek. Beszélt az idei év terveiről és feladatairól is, melyek célja, hogy folytassák az elmúlt években elkezdett munkát, mint például a helyi értékek minél szélesebb körben való megismertetését.

Ezt követően Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának módszertani referense tartott előadást az európai mintára épülő népfőiskolák magyarországi megalakításáról, jelentőségükről, jelenlegi működésükről, betöltött szerepükről és fejlődési lehetőségeiről.

Kecskemét, közfoglalkoztatott képzés

Később Tokár János, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának módszertani referens érdekfeszítő előadást tartott a hungarikumokról, a megyei értékekről és a helyi értéktárak kutatásának lehetőségeiről. Hangsúlyozta, hogy az értékgyűjtésben közösségteremtő lehetőség rejlik, különösen, ha bevonjuk a fiatalságot is a munkába. Megismerhettük Békés megye legjelentősebb értékeit: az előadó többek között elárulta, hogy a csabai kolbászban – ellentétben a gyulaival – nincs bors; ez teszi olyan különlegessé.

Az előadások sorát Kovács Szilvia prezentációja zárta. A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatóságának módszertani referense ismertetőt tartott a megújult statisztikai rendszerről. Rávilágított a statisztikák pontos vezetésének szükségességére, módszereire, illetve hatékonyságára. Végül hasznos alapismereteket osztott meg a fotózásról: látványos példákkal mutatta be a jó fénykép elkészítésének fortélyait, felhasználási lehetőségeit.

Záróakkordként nem maradhatott el a szórakozás sem: a résztvevők kipróbálhatták az iroda hungarikumokkal és megyei értékekkel kapcsolatos memóriajátékait és kirakóit.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.