Német nemzetiségi gála Veszprémben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül német nemzetiségi tánccsoportvezetői műhelyt indított Veszprém megyében.

A műhelyfoglalkozás következő alkalmára 2019. május 12-én került sor. A résztvevők a Gizella-napok keretében megrendezett megyei német nemzetiségi gálaműsort tekintették meg a veszprémi Petőfi Színházban.

A színes program keretében fellépett a veszprémi Egry óvoda, veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rozmaring csoportja, a gyulafirátóti Német Nemzetiségi Egyesület, a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola, a Cholnoky Énekkar, a veszprémi Német Nemzetiségi Klub énekkara, valamint a városlődi Pergő Rozmaring Tánccsoport.

Bemutatkozott a Veszprém testvértelepüléséről, Passauból érkezett néptánc csoport is. A nézők láthattak körjátékokat, baranyai táncokat, magyarországi német táncokat, részleteket a sváb lakodalmasból, hallhattak német népdalcsokrokat és vidám történeteket.

A műhely tagjainak lehetőségük volt végigkísérni a városlődi tánccsoport pillanatait a bepróbálástól az előadás végéig. A különböző korosztályok produkcióinak megtekintése után, közösen elemezték és értékelték azokat, csoportvezetői szemmel.

A műhelymunka június 7-én folytatódik Városlődön, ahol a Pergő Rozmaring Tánccsoport próbáját tekintik meg.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.