Német nemzetiségi tánccsoportvezetők továbbképzése

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül német nemzetiségi tánccsoportvezetői műhelyt indított Veszprém megyében.

2019. február 22-én a megjelenteket Dr. Baloghné Uracs Marianna, az NMI Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője és Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte. Kiemelték, hogy mindenki számára nagy öröm ennek a továbbképzésnek a lehetősége. A továbbképzés hiánypótló, nagy volt az érdeklődés, hiszen több mint 50 fő jelentkezett.

A műhelyfoglalkozásokon résztvevők elsősorban általános iskolai néptánccsoportok vezetői, de vannak köztük civil szervezetek által működtetett tánccsoportvezetők is.

Mihalcsik Márta foglalkozásvezető mutatta be az NMI Művelődési Intézet közösségfejlesztő tevékenységét, és a Veszprém Megyei Igazgatóság munkáját. A foglalkozások céljával és a tervezett tematikával Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea néptáncoktatók, foglalkozásvezetők, a Városlődi Pergő Rozmaring Táncegyüttes vezetői ismertették meg a jelenlévőkkel.

A foglalkozás során a résztvevők előzetes tudásának feltérképezésére került sor, valamint egymással is megismerkedtek.

A program további részében megismerkedtek különböző kommunikációs játékokkal, a konfliktusok fajtáival és a konfliktusok kezelésének módjaival. Ezeket a módszereket játékok, gyakorlatok formájában sajátították el. Mindezek azt a célt szolgálták, hogy saját munkájuk során is tudják ezeket alkalmazni és eredményesebben dolgozhassanak saját csoportjaikkal.

A március 2-i alkalom gyakorlati foglalkozás lesz, amit előkészítettünk. A városlődi sváb bálon vesznek majd részt a csoport tagjai, ehhez kaptak megfigyelési szempontokat.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.