Nemzeti értékek ifjú tudorai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat általános és középiskolások számára szervezett vetélkedőt „Kutassuk közös kincseinket!” elnevezéssel a nemzeti értékekről, melynek megyei döntőjét 2019. március 29-én tartották a Megyeházán.

A vetélkedő több szervezet együttműködésével valósult meg. A Megyei Önkormányzat, az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központja, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága közösen álmodta és valósította meg a rendezvényt, amely immár második alkalommal várta a megye oktatási intézményeinek diákcsoportjait.

Feladatok ismertetése

Az esemény létrejöttének célja, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival megismertessék a magyar kultúra értékeit, ezzel is erősítve a nemzeti identitástudatukat. Az első forduló a helyi oktatási intézményekben volt, amire 4 fős csapatokkal lehetett nevezni. Az innen sikeresen továbbjutók mérhették össze tudásukat a megyeszékhelyen.

A megyei vetélkedőn a tanulók számot adtak ismereteikről a nemzeti értékgyűjtés rendszerére, az értéktárak egyes szintjeire, valamint a települési, megyei és magyar értéktárban szereplő nemzeti értékekre és hungarikumokra vonatkozóan.

A középiskolás csoportok között első helyezést ért el a Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnáziuma Szakgimnáziuma és Kollégiumának mezőtúri csapata, másodikok lettek a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola versenyzői Kisújszállásról harmadikként a Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium diákjai végeztek Tiszaföldvárról.

Az általános iskolások versenyében első lett a Bán Zsigmond Református Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda csapata Tiszafüredről, második helyezést értek el a Karcagi Általános Iskola és az AMI Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményének tanulói, míg a harmadik helyen a Györffy István Katolikus Általános Iskola diákjai végeztek szintén Karcagról.

Földvári Imre
Fotó: Salló Dorottya, Dian Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.