Nemzeti Összetartozás Napja az Őrségben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Kerkáskápolna az Őrség egyik legapróbb falucskája nem kisebbet álmodik évről-évre, minthogy helyszínt ad a tájegység egyik legnagyobb; a nemzeti, megyei és helyi értékeket középpontba helyező megemlékezésének. A Nemzeti Összetartozás Napját 2018-ban június 9-én ünnepelték az őrségiek közösen a muravidékiekkel, a Vas és Zala megye távolabbi településeiről érkezőkkel; de szeretettel fogadták a kerékpárral, lóhátón vagy épp autóbusszal a községbe látogató turistákat is akár Burgenlandból, akár az Alföldről érkeztek.

A jeles nap szervezésében és lebonyolításában részt vett az NMI Művelődési Intézet is, hiszen a délelőtti értékműhely fontos kérdésekre irányította rá a figyelmet a helyi és a tájegységi értékek feltárásával és továbbadásával kapcsolatban. A konferencia jellegű találkozó történelmi visszatekintéssel indult, hiszen Orbán Róbert, helytörténész, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke, a két faluval arrébb született lokálpatrióta, a korabeli térképek elemzésével idézte fel Kerkáskápolna történelmét.

Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályának vezetője lelkes amatőr történészként az Őrségben élők sorsának alakulását mutatta be az országos és nemzetközi történelmi összefüggéseket megvilágítva. A program ezután fórummal folytatódott, a Művelődési Intézet munkatársának moderálásával. A Kerkáskápolnán nemrégiben megalakult értéktár bizottság feladatainak, terveinek, problémáinak elemzésén keresztül mutatták be jó gyakorlataikat és keresték a megoldásokat a megye más településeiről érkezett értéktár bizottsági tagok, döntéshozók, valamint a Vas Megyei Értéktár Bizottság képviselői. A konklúzióban a helyi közösség minél szélesebb körben való megszólítását, a nyilvánosság megerősítését és mindenek előtt a helyi értékek közé sorolt kincsek, különlegességek élővé tételét fogalmazták meg kiemelt feladatként a résztvevők. A délután az őrségi, muravidéki és Vas megyei szellemi értékek, helyi termékek bemutatásáról szólt.

Megnyitó beszédében Keserű József polgármester, a Nemzeti Összetartozás Napját örömünnepként jelölte meg, hiszen a magyar szív minden nehézség ellenére együtt dobog. Éles Krisztina, a Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának vezetője köszöntőjében a magyarság legfontosabb értékei között a tehetséget, a szorgalmat és a kitartást nevezte meg; a legfőbb közös feladatként pedig az összefogást, amely a legkisebb falvak fennmaradásának is záloga.

A színpadon egymást követték a megye kiváló amatőr művészeti csoportjai, de rendkívüli sikert arattak a határon túlról érkezett magyar hagyományőrzők is. A kerkáskápolnaiak és a szalafői Banyaklub tagjai szívüket-lelküket belefőzték, sütötték a vendégeknek kínált őrségi finomságokba; a kézművesek pedig szívesen fedték fel trükkjeiket is, hogyan készítik portékáikat.

A program megtisztelő része volt, amikor V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a határtalan összetartozás ünnepét méltatva emléklappal ismerte el a helyi termékek előállítóinak fáradhatatlan munkáját.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.