Népfőiskolai Műhely Baranyában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-000150 azonosítószámú pályázatának keretében 2019. március 26-án útjára indult a Népfőiskolai Műhely Baranyában. A következő 11 hónapban egy-egy alkalommal találkoznak a népfőiskolai aktivitás iránt érdeklődő baranyai közművelődési szereplők.

Első alkalommal Pécsváradra látogattak a résztvevők. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a Pécsváradi Vár Szolgáltató Kft. működtetésében levő kolostorvár már komoly lépéseket tett a népfőiskolai aktivitást megalapozó értékfeltáró munkában. 2018-ban adták ki a járási értékeket bemutató Ezeréves Zengővidék című kiadványukat. Így a megnyitó előadásban megalapozott volt az a célkitűzés, hogy a műhelymunkába bekapcsolódó partnerek gyakorlati tanácsokat, ötleteket kapjanak az értékfeltáró munkához. Erről Váradi Judit, módszertani referens, a projekt koordinátora beszélt.

Nemes Krisztina, megyei igazgató a NMI Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóságának 2019-es évi tevékenységeit mutatta be. Az igazgató asszony három témakörbe csoportosította a megyei aktivitásokat. 1. Hagyományos, tanácsadó tevékenységek. A közművelődést érintő jogszabály-módosításokból következő megnövekedett feladatok új kihívások elé állítják a közművelődési szakembereket. Ezek megvalósításához szeretnének hasznos segítséget, ismereteket nyújtani az igazgatóság módszertani referensei. 2. Projekt jellegű tevékenységek. Ide azok az országos és helyi projektek tartoznak, amelyek során amatőr művészeti csoportokat, folyamatokat bonyolítanak le Baranya megye egy-egy településén, intézményében. Ilyen a Pajtaszínház, vagy a Bűvös Bábos program. A közös ezekben a programokban, hogy bár az elsődleges célkitűzés az amatőr művészeti ág támogatása, az igazi szakmai feladat azonban a közösségépítés. Valamennyi aktivitás fő célja, a művészeti tevékenység közvetítésével csoportok, működő közösségek létrehozása, támogatása. 3. A NMI Művelődési Intézet tevékenységének bemutatása, a közművelődési szakma népszerűsítése. Ide azok a programok sorolhatóak, amelyekben a nagyközönség is betekinthet a megyében zajló folyamatokba. Ilyen a Bőköz Fesztiválon működő NMI Udvar, vagy az értéknapok, fesztiválok. Szintén fontos feladat a felsőfokú szakmai képzésekre való hallgatótoborzás. A közművelődésben dolgozó, vagy azt pályának választó fiatalok a közösségszervezés alapszakot és a kulturális mediáció mesterszakot végezhetik el. A NMI Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága, együttműködve a Pécsi Tudományegyetemmel, ezen képzések népszerűsítésében is jelentős mértékben bekapcsolódik.

Az intézeti ismertető után a műhelymunka résztvevői az éves programtervet hallhatták. Lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, és a műhelymunkával kapcsolatos elvárásaikról is beszéltek. Az első találkozó a kolostorvár bejárásával zárult. Gászné Bősz Bernadett, házigazda vezette körbe a csoportot az évezredes falak között.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.