Népfőiskolai műhely Berettyóújfaluban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Művelődési Intézet Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projektjének keretében, a Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája 2018. július 18-án immár második alkalommal rendezte meg Berettyóújfaluban a Népfőiskolai műhelyt.

A Megyei Népfőiskolával közös programnak a Bihari Népfőiskola Durkó Mátyás tanterme adott otthont. Szimbolikus jelentőségű, hogy az andragógia tudományát megalapozó debreceni professzorról elnevezett helyiségben tartott előadást a téma szakértője Dr. Sári Mihály. Az érdeklődő szakemberek – a megye népfőiskolai vezetői és munkatársai – megismerhették a népfőiskolák létrejöttének, elterjedésének történelmi gyökereit, a speciális felnőttképzési intézmények hazai kialakulását és meghatározó személyiségeit Festetics Györgytől Klebelsberg Kunóig. Összefüggéseiben láthatták a nagyvilágban és Magyarországon lezajló művelődéstörténeti folyamatokat.

Az első alkalommal, június 21-én a Bihari Népfőiskola és a Megyei Népfőiskola működését, feladatait, szerteágazó tevékenységét, határon átnyúló kulturális kapcsolatait mutatta be az érdeklődőknek Porkoláb Lajos elnök. A következő foglalkozáson, augusztus 8-án pedig jó gyakorlatokat, módszereket ismerhetnek meg a résztvevők Lisztes Éva (Berettyóújfalu) és Dr. Szabó Irma (Földes) előadásában. A program 12 alkalomból álló műhelyfoglalkozás-sorozat, amely havonta 4 órában zajlik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.