Népfőiskolai Műhely Győr-Moson-Sopron megyében – A népfőiskolák küldetése a közösségek megerősítésében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

2019. február 20-án folytatódott a Nemzeti Művelődési Intézet Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében megvalósuló Népfőiskolai Műhely Fertőszentmiklóson.

Kézimunka szakkörből alakult meg 1986-ban a Fertőszentmiklósi Népfőiskola Egyesület. Dr. Istvánffy Miklósné – Kati néni – alapító elnök, aki azóta is vezeti a népfőiskolát, a 33 év rövid történetét ismertette a műhely tagjaival. A Fertőszentmiklósi Népfőiskola tagjainak létszáma közel 70 fő, a népfőiskolának máig otthont adó Katolikus Népházat az Egyházközség biztosította a programok lebonyolításához. Kiállítások, tanfolyamok mellett az évek alatt több száz ismeretterjesztő előadást hallgathattak meg az érdeklődők. A teljesség igénye nélkül vendég volt: Dr. Ternyák Csaba, Lezsák Sándor, Dr. Habsburg Ottó, Lévai Anikó, Szokolay Sándor, Jókai Anna.

A műhely ezt követően a népfőiskolák mai helyzetéről, szolgáltatásairól szólt. A résztvevők egyetértettek, hogy a népfőiskoláknak fontos szerepük van a helyi társadalmak közösségi alapú fejlesztésében. A népfőiskolák úgy teljesíthetik hatékonyan a hivatásukat, ha képesek hálózatban együttműködni a vidék társadalmának megújulása érdekében. A népfőiskolák együttműködésére jó példa, hogy a Lakiteleki Népfőiskola támogatásának köszönhetően sikerült az elhasználódott fertőszentmiklósi kiállítási paravánokat felújítani. A foglalkozás végén a népfőiskolák képviselői megnézték a Katolikus Népházat, amely a népfőiskolai foglakozások helyszíne.

A Népfőiskolai Műhely munkája 2019. március 27-én látóúttal folytatódik Vasváron.

Szűcs Péter
Fotó: Horváth Tamás

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.