Népfőiskolai műhelysorozat első két alkalma Békés megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Sikeresen zajlott le az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosítószámú projekt keretein belül megvalósuló népfőiskolai műhelysorozat első két alkalma Békés megyében.

Az első alkalom – melynek témája a népfőiskolai fogalom bemutatása és közös értelmezése volt – Újkígyóson, a Petőfi Sándor Művelődés Ház falai között valósult meg 2019. február 19-én. A műhelyfoglalkozás résztvevőiben közös, hogy mindannyian valamelyik népfőiskolai szervezet aktív tagjai, akik jobban meg szeretnék ismerni a népfőiskolai jellegű működés sajátosságait, s az ehhez kapcsolódó értékfeltárás, közösségfejlesztés módszertani hátterét. A foglalkozást Tokár János, az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóságának módszertani referense vezette. Az ismeretanyag feldolgozását követően megtekintették az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskolai Egyesület által fenntartott néprajzi kiállítást. Harangozó Imre, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a külön szobában felépített csángó kiállítás anyag országos szinten is kuriózumnak számít.

A második alkalom 2019. március 26-án valósult meg Vésztőn, mely Újkígyóshoz hasonlóan szintén népfőiskolai helyszín, ami a város közművelődési intézményének nevéből is tükröződik: Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár. A foglalkozás vezetője Sipos Andrea az NMI Művelődési Intézet Nkft. Békés Megyei Igazgatóságának vezetője volt, témája pedig a közösségfejlesztés fogalma és jó gyakorlatai.

Tokár János

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.